Opet bi(smo) ga razapeli ?

Teško je nešto o Uskrsu reći, napisati, a da bude dorečeno. Uvijek nešto nedostaje, nešto kao da nije dato čovjeku uhvatiti, a nadomak mu je. Čudno je to sve, po ljudskim mjerilima, učinio Nazarećanin. Tako i danas razumijem, ne opravdavam Barabu i Judu. Čini mi se da je njihov problem bio nerazumijevanje postupka. Dopustio je da ga vode kao janje na klanje. Dopustio, a mogao je drugačije. Mogao je primijeniti silu i svijet osloboditi tiranije svake vrste. Ali sila silu rađa, a onaj tko tiraniju silom goni i sam tiraninom biva. I sve je jasno. Ovaj svijet je kakav jeste i rajem postati ne može i neće.

Piše: Božo Krajina/Tomislavcity

I danas, kao i onda Krista se ne razumije do kraja,  a kada bi opet došao na ovaj svijet kroz štalicu, teško da bismo ga prepoznali.

Prepoznati Boga u najobičnijem stolarovu sinu je nezgodno. Doduše, zgodnije je danas, nego onda. Sada znamo, rečeno nam je da je usksnuo i tako i nas povukao za sobom. Bogu ćemo kada dođe kraj svijeta. A do tada više razumijevanja i empatije prema Bogu u svakome čovjeku.

U svojoj gorčini i spreman na svaku vrstu kritike ljudi i društava, u kojima caruju nepravde i neznanja, velikan hrvatske književnosti i deklarirani komunist, a njima je vjera „opijum za narod“, napisa pjesmu o Kristu. Riječ je o Miroslavu Krleži i njegovoj pjesmi. Nitko, ni najveći ateisti, ne mogu poreći Isusovo nevjerojatno čovjekoljublje. Tako ga vidi i Krleža. Vidi i što bi se Kristu dogodilo da je danas među nama.

Pročitajte. Nema potrebe za školskom analizom pjesme, tipa što je pjesnik htio reći?  Što je htio to je i izrekao.

Jeruzalemski dijalog

A tako? On je iz Nazareta?
Pa naravno: piljarica na uglu-
to mu je rođena teta!
A  ja sam čula, da je on nezakonito dijete
i da mu otac ulice mete.
Rođen je u štali, to je stalno;
Uopće: podrijetlo toga dečka je nejasno i kalno.
S nekakvim starcem da mu se klati mati.
Tko bi mogao, gospa, sve te skandale znati?
Pa dobro. Ima li on kakve škole?
Je li svršio maturu?
Ali!
Gospa se po svoj prilici šali!
Kakvu božju maturu?
Neki dan na cesti
poljubio je jednu javnu curu!
S dangubama pije; za njim idu
sami bogci, slijepci i ribari,
a  sad je stao i djecu da nam kvari
Već su i prijave stale da protiv njega
policiji stižu.
Pazite dobro, gospa,
taj će dečko svršiti na križu!