Foto: Tomislavcity

Natjecanje u tucanju jaja postaje tradicija, a mnogi se za ovaj događaj spremaju i prije početka korizme kada rezerviraju jaja kod poznatih uzgajivača diljem Bosne i Hercegovine ali i Hrvatske i šire. Poznati su turniri Gornjačana gdje se skupljaju mladići i muževi iz podljubuških sela. U gradu je turnir u Caffe baru „Žilić“, a turniri u Bukovici ili Brišniku poznati su kao mjesto okupljanja Donjačana. Na tim turnirima se pored pojedinačnih nastupa gleda i tko dolazi iz kojega sela, pa nije svejedno je li pobjednik npr. iz Bukovice ili Seonice.

Dogodi se tako da netko s vrha Duvanjskog polja, npr. s Luga pobjedi u Bukovici ili netko iz Omolja u natjecanju na benzinskoj crpki iznad Luga i Mokronoga.

Foto: Tomislavcity

Velike pripreme tijekom jučerašnjeg dana odvijale su se u kafiću kod Kambe. Činilo se da je u proteklom tjednu glavni posao brze pošte bila dostava u ovaj kafić paketa s jajima iz Travnika, Viteza, Prijedora, Bjeljine, Ljubuškog,… a mnogi su potegnuli i do Sinja, kod poznatih uzgajivača. Pristigli iz Austrije i Njemačke su se hvalili jajima koje su nabavili čak u Češkoj, tako da će sva natjecanja ove godine zasigurno biti vrlo neizvjesna.

@tomislavcity1

♬ Sunčan Dan – Neno Belan

 

Tijekom probnog tucanja predstavu je ukrao Šćepo. Naime, glavni igrači i pretendenti su redom gubili. Vadili su se da su probali s pomoćnom garniturom jaja. Dadula je mudro primjetio da ne valja ni svake godine biti pobjednik. Kaže, ostane se do kasno, a i zabolite te ruka od silnog čestitanja…

@tomislavcity1

0330

♬ original sound – Tomislavcity – Tomislavcity

 

Kako bilo, pripreme su prošle, jaja su nabavljena sa svih strana svijeta, a gusle će se čuti danas poslije podne.

Tomislavcity