Foto: PR/ Kupreška gimnazija

Jeste li znali da je kupreška gimnazija najveći rasadnik vrhunskih liječnika, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Hrvatskoj? Tijekom pedeset godina njezina postojanja dala je više od 150 liječnika, razasutih diljem svijeta – od najboljih američkih klinika preko vrhunskih hrvatskih i bosanskohercegovačkih bolnica do domova zdravlja.

Foto: PR/ Stara kupreška gimnazija

Ono što je posebno važno za Kuprešake je činjenica kako je sadašnji liječnik u Domu zdravlja „Kupres“, također bivši učenik Srednje škole „Kupres“. A ove se godine navršava 50. obljetnica otvaranja Gimnazije, odnosno Srednjoškolskog centra, u Kupresu. Povod je to za prisjećanje na njezine početke, ljude koji su zaslužni za taj povijesni iskorak, važnost za razvoj ovog kraja te mnogobrojne generacije koje su ovdje stasale, a potom svojim znanjem i radom zadužile svoj zavičaj, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i svijet.

Tim povodom, od 20. srpnja do 4. kolovoza na Kupresu će se održati dani otvorenih vrata gimnazije i srednje škole; u petak 26. srpnja održat će se središnja proslava 50. obljetnice, a dan kasnije – u subotu 27. srpnja bit će okupljanje liječnika, koji su prema svojim karijerama krenuli iz kupreških klupa.

PR/ Tomislavcity