Svaka prekretnica u životu je na neki način teška, a posebno kada je riječ o traženju posla nakon srednje škole ili završenog studija. Kako bismo mladima ovaj proces malo olakšali donosimo neke osnovne principe koji bi trebali biti od pomoći pri pronalasku željenog posla. 

Mlade stavljamo u prvi plan, ali naravno da ovi principi nisu vezani isključivo za njih nego za sve dobne skupine. 

Napominjemo da govorimo isključivo o traženju posla u privatnom sektoru, javnim i državnim sektorom se ne bavimo u ovome vodiču. 

Zadnjih godina situacija na tržištu rada se drastično promijenila te je posao puno lakše pronaći, ipak da bismo u tome bili što uspješniji te da bismo se na najbolji način predstavili budućem poslodavcu, ali i gradili kvalitetnu profesionalnu reputaciju važno je slijediti neke korake: 

  • Izrada životopisa

Naravno, korak broj jedan je izrada životopisa koji će biti kratak, jasan i sadržavati sve potrebne informacije o vama. Životopis bi trebao stati na jednu stranicu.

Možete ga izraditi na više načina, jedan od njih je “Europass” – vrlo jednostavan za izradu, a jednom kada se registrirate na ovoj stranici Europske unije, svaki put kada budete trebali ažurirati životopis možete to lako napraviti: nudi vam se opcija ažuriranja gdje unesete stari životopis, izmijenite željene podatke, primjerice novo radno iskustvo te ponovno spremite i to je to. 

Popularan način za izradu životopisa je i Canva. 

Kada u Google upišete “izrada životopisa” ponudit će vam se brojne opcije od kojih se mnoge plaćaju, odnosno kada unesete sve informacije tražit će vas da platite kako biste mogli spremiti, zato vrijedi pripaziti koji su besplatni načini, a koji zahtijevaju plaćanje. 

Životopis treba sadržavati vaše ispravne osobne informacije: ime, prezime, adresu s mjestom stanovanja – i ono što je najvažnije broj mobitela i e-mail adresu, kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati.

Potom slijedi obrazovanje i radno iskustvo te dodatak o poznavanju stranih jezika, vozačkoj dozvoli isl. 

Ukoliko još nemate radnog iskustva možete navesti praksu koju ste radili, gdje ste volontirali ili pak dodatne tečajeve ili edukacije koje ste pohađali. 

Fotografija može, ali i ne mora ići. Ukoliko stavljate fotografiju važno je da je primjerena, ozbiljna i profesionalna.

 

  • Kako tražiti posao

Navest ćemo ovdje dva načina za traženje posla: prijava na natječaj i otvorena molba za posao. 

Veće šanse za pronalazak posla su kroz natječaje. U Bosni i Hercegovini natječaje možete pretraživati kroz portale mojposao.ba, poslovi.ba, jooble i sl. 

Posao u Hrvatskoj možete tražiti putem portala mojposao.hr, posao.hr ili preko tražilice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Kada ste pronašli željeni posao prijaviti se možete nekad putem servisa na kojem ste ga našli ili češće putem e-maila.

Drugi način pored natječaja je slanje otvorene molbe za posao. 

Možete si prikupiti mailove tvrtki u kojima biste htjeli raditi te im slati otvorene molbe za posao, predstaviti se, poslati svoj životopis te ih zamoliti da vas kontaktiraju ukoliko im je u tom trenutku potrebna osoba vaših kompetencija. 

Ako u ovom trenutku nemaju mjesta za vas, svakako će vas zadržati u bazi i potencijalno kontaktirati u budućnosti kada se određena pozicija otvori. 

  • Predmet (subject) e-maila

Kada je životopis spreman te ste pronašli natječaj ili tvrtku u koju se želite prijaviti u e-mail ćete priložiti životopis, a u predmet e-maila (subject, naslov) ćete napisati:

“Otvorena molba za posao” – ako se javljate tvrtci u kojoj biste htjeli raditi, ali koja nema otvoren natječaj.

“Prijava na natječaj – (naziv radnog mjesta za koje se prijavljujete)” – kada se prijavljujete na konkretan natječaj. 

Mnogi mladi rade tu grešku da ovaj dio ostave prazan što nikako nije dobro i ne ostavlja dobar dojam. Ako je to polje prazno vaša prijava će se lakše zagubiti u moru mailova, a ako ste ispunili predmet maila poslodavcu će biti lakše poslije pretražiti i pronaći vašu prijavu, a i takva prijava ozbiljnije i profesionalnije izgleda. 

Nastojte ne koristiti druge kanale komunikacije za prijave za posao poput Facebooka, Instagrama isl. Na službenim stranicama tvrtke pronaći ćete službeni e-mail te se možete javiti tim putem. 

  • Tekst e-maila

Predlažemo da tekst maila bude otprilike ovakav: 

Poštovani, 

moje ime je ______, živim u ______, završio/la sam (navedite srednju školu ili studij). Zainteresiran/a sam za rad u vašoj tvrtci (ako je otvorena molba u pitanju).

Ovim putem javljam se na natječaj za radno mjesto _____ (ako je konkretan natječaj u pitanju.) 

U ostatku maila možete navesti još nekoliko rečenica (ne previše) koje biste htjeli istaknuti: to može biti kratak pregled vašeg dosadašnjeg iskustva, neke vaše osobine koje smatrate vrijednim, određene napomene koje poslodavcu mogu biti važne isl. 

U prilogu dostavljam svoj životopis te sam na raspolaganju za sve ostale informacije. 

Lijep pozdrav, 

(vaše ime i prezime)

(broj mobitela

Nakon što ste poslali prijavu na natječaj ili pak otvorenu molbu na jednu ili više tvrtki važno je da budete dostupni – ukoliko vas poslodavac zove da se javite te odazovete na potencijalni razgovor. 

Ako vam je ovaj vodič koristan te ako biste htjeli da opišemo i proces pripreme za razgovor za posao ili neku srodnu temu – napišite nam u komentaru na Facebooku ili putem maila info@tomislavcity.com

Za što veći uspjeh na tržištu rada važno je biti marljiv, snalažljiv i pošten bez obzira o kojem je poslu riječ i bez obzira kakvo obrazovanje i prethodno iskustvo imate. 

Ove tri osobine cijenjene su i otvaraju vam put za napredak. 

Važno je i da vam je stalo do toga što radite, da ste prisutni cijelom svojom pažnjom, da ste posvećeni i da vas zanima ono što radite. 

Na samom kraju nemamo što drugo nego poželjeti puno sreće!

J.Č. / Tomislavcity