Nedavno sam u jednom razgovoru čuo priču o čudesnom lijeku zvanom Ozempic. Uzmeš tabletu ovog lijeka, jedeš sve po redu i u velikim količinama i mršaviš. Čovjek da se upita kuda sve to znanost vodi i što sve to danas može.

Piše: Ivo Ćurković

Za one koji su tražili da se malo odmaknem od silnih problema u ovome društvu danas ću im ispuniti, bar dijelom, želju. Pored prošlotjednih EU izbora, vrlo lošeg početka hrvatske nogometne reprezentacije na europskom prvenstvu, potpune podrške Čovića Dodikovim nastojanjima u razbijanju BiH, kroz usta nekog novinara ili je ipak komentator ili zapravo trbuhozborac, pored idiotske izjave kako je Mostar glavni grad za sve Mostarce, korištenja vladinog zrakoplova u privatne svrhe itd., ja o Ozempicu.

Navodna priča ide tako da je ovo postao jako traženi lijek. Kažu da se popije tableta i onda se može do sita jesti i to što god tko voli a kilogrami idu dole. Neke žene kažu da jednu “olovku” ovoga lijeka su spremne platiti i 250 maraka.

Istina je ipak drugačija. Ozempic je lijek koji je proizvela jedna danska farmaceutska tvrtka i to za potrebe liječenja dijabetesa tipa 2. Pored inzulina ovaj lijek sadrži i aktivnu tvar koja pomaže u mršavljenju. Ali ne da jedete bilo što i koliko hoćete već uz vrlo strogu dijetu. Dakle, Ozempic se izdaje na liječnički recept i to po preporuci dijabetologa ili endokrinologa i samo tako se može u Hrvatskoj nabaviti. Svaki drugi način je kriminalan. Na tržištu BiH ovoga lijeka još uvijek nema.

Većina bolesnika sa dijagnozom dijabetesa 2 ima i višak kilograma koje mora skinuti ako hoće uspješno liječenje. Pored lijekova često se oboljelima daje i inzulin kako bi pojačao ili nadomjestio rad gušterače koja prirodno proizvodi inzulin u našem organizmu i tako regulira nivo šećera u krvi koji treba biti od 5 do 6 jedinica. Može i malo niže i malo više ali ne preko još jedne jedinice. Ozempic spada u inzuline ali i sa pomoćnom tvari koja pomaže topiti naslage masnoće u organizmu. Kod dijabetičara to je normalan proces i oni koji uzimaju inzulin i ne osjećaju veće posljedice ovoga lijeka.

Kod zdravih osoba nastaju problemi. Ako samoinicijativno uzimate ovaj lijek, do kojega ste došli na nelegalan način, za posljedicu će te imati pojavu koja se naziva hipoglikemija. To je nedostatak šećera u krvi. Posljedica toga je nesvjestica, mučnina, povraćanje, općenita slabost i drhtavica. A to je ugrožavanje zdravlja. U EU je čak inicijativa da se vozačima koji boluju od dijabetesa oduzmu vozačke dozvole upravo zbog pada šećera u krvi i izazivanja prometnih nesreća sa nesagledivim posljedicama.

Zato za skidanje kilograma treba prilagoditi prehranu, kretanje i način života. Nikakav lijek niti preparat neće vam skinuti kilograme. Neki možda i uspiju na neko kraće vrijeme ali ubrzo se kilogrami vrate pa su problemi još i veći. Zato iz prehrane izbacite ugljikohidrate, prije svega šećer i masti. Pripazite na količine tjestenine, kruha i drugih pekarskih proizvoda. Smanjite unos krumpira i riže. Nikako jesti prženu hranu, pečenje smanjiti na minimum a jesti kuhano. Puno povrća i voća je recept za smanjenje kilograma sve drugo su opasne priče po zdravlje.

Inače Ozempic je došao u fokus interesa javnosti kada je jedna američka starleta, ona koja je nitko i ništa ali je stalno tu, u kratkom vremenu skinula desetak kilograma kako bi mogla obući neku davno zaboravljenu haljinu. Kako svojim znanjem i umijećem ne mogu doći do javnosti onda rade ovakve stvari. Uzima se Ozempic, koji se u organizam unosi injekcijom i to jedanput u dva tjedna po 0,5 mg. U svakom drugom načinu uzimanja bliži ste svojim zdravstvenim problemima a u konačnici i smrtnom ishodu. Ako ste baš tolika budala. I ne uzimati bez preporuke i odobrenja doktora.

 

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.