Zavičajno društvo Zavelim koje se brine za sva podzavelimska sela je došlo do neslužbenih informacija i najava kako se pojedini investitori raspituju i lobiraju za gradnjom vjetroelektrana na području Zavelima (sela Vinice, Vira i Roškog polja), ali i Grabovice, Drvenika te drugih susjednih mjesta na granici Hrvatske i BiH.

Planina Zavelim predstavlja izniman primjer netaknute prirode koja obiluje bogatom florom i faunom, brojnim izvorima vode i jamama i pećinama, a sve je popularnija među planinarima i izletnicima. Predstavlja i jedno od posljednjih većih staništa velikih divljih životinja poput smeđeg medvjeda i vukova, ali i ugroženih ptičjih vrsta. Smatra se također jednom od najšumovitijih planina na području općine Tomislavgrad, no sva ta biološka raznolikost bi mogla biti ugrožena najavom gradnja vjetroelektrana koje bi trajno devastirale i uništile bogati krajolik te predstavljale opasnost za lokalno stanovništvo, a pogotovo za ugrožene vrste životinja.

Podsjećamo javnost kako vjetroelektrane imaju niz negativnih učinaka na stanovništvo i životinje. Doprinos razvoju lokalnih sredina i gospodarstva je minimalan jer su sustavi za upravljanje vjetroelektranama automatizirani pa neće doći do zapošljavanja lokalnog stanovništva, a gotovo sva oprema se uvozi iz inozemstva.

Vjetroelektrane također donose malu količinu energije, a za njihovu izgradnju potrebno je izgraditi infrastrukturu, pristupne ceste, transformatorske stanice, postaviti elektrostupove, dalekovode te se za rad troši puno hidrauličkog ulja za vrtnju rotora koje se izbacuje u okoliš i sa svime se uništava priroda i okoliš. Visina stupova estetski narušava izgled okoliša, a vjetroelektrane destruktivno djeluju na tlo i podzemne vode te mogu naštetiti sustavu pitke vode, te biljnom i životinjskom svijetu. Buka koja se stvara tjera divljač sa svog staništa, a u opasnosti je i veliki broj ptičjih vrsta koje prelijeću Zavelimom. Buka također dokazano smeta i stanovništvu koje živi kraj vjetroelektrana, a gotovo je nemoguće očekivati razvoj ruralnog i planinskog turizma u navedenim uvjetima.

Stoga, iz Zavičajnog društva Zavelim ovim putem apeliramo i upozoravamo javnost te sve nadležne institucije na području općine Tomislavgrad, Hercegbosanske županije, ali i Federacije BiH kako se na području naše mitske planine ni slučajno ne smiju graditi vjetroelektrane jer bi predstavljale pravu ekološku katastrofu. Naša je dužnost poduzeti sve kako bi spriječili najavljeno uništavanje našeg prirodnog krajolika, kao što se već dogodilo na susjednim planinama u tomislavgradskoj općini. Također pozivamo i sve nadležne institucije na dodatnu zaštitu zavelimskog prostora kroz proglašenje Zavelima područjem zaštićenog pejsaža kako bi se trajno zabranila gradnja bilo kakvih projekata štetnih za okoliš i prirodu poput najavljenih vjetroelektrana jer lokalno stanovništvo ni pod koju cijenu neće dopustiti devastaciju planine!

Zavičajno Društvo Zavelim
Izvor fotografija: Zavičajno društvo Zavelim