Na putu za Lurd, gdje će sudjelovati na 63. međunarodnom vojnom hodočašću, hodočasnici iz BiH i Hrvatske u Avignonu su 10. svibnja slavili misu koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, izvijestio je portal Nedjelja.ba.

zahvale vrhbosanskom nadbiskupu i hodočasnicima, koji iz BiH po 22. put sudjeluju na međunarodnom vojnom hodočašću.

Mjesto „avinjonskih papa“

Poslije mise, na kojoj su pjevale Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Policijska klapa Sv. Mihovil, hrvatski su hodočasnici imali prigodu razgledati grandioznu Papinu palaču u Avignonu (Palais des Papes) za koju se kaže da je najvažnija gotička građevina na svijetu. Tijekom razdoblja tzv. Avinjonskog sužanjstva koje je započelo s bijegom pape Klementa V. iz Rima u Avignon 1309., u ovoj je palači, koja je danas na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, održano šest papinskih konklava. Na njima su izabrani nasljednici Sv. Petra, svi odreda Francuzi: Ivan XXII. (1316.), Benedikt XII. (1334.), Klement VI. (1342.), Inocent VI. (1352.), Urban V. (1362.) i Grgur XI. (1370.).

Nakon posjeta nekadašnjem sjedištu papa, koje se izdiže na stijeni iznad rijeke Rhone, hodočasnici iz BiH i Hrvatske nastavili su put prema Lourdesu, kamo je planirano da stignu u večernjim satima 10. svibnja.

Nedjelja.ba

Foto: Antonio Šutalo