Bilobrkovoj pećini, u župi Rođenja Marijina u Vinici, jučer je slavljena sveta misa s blagoslovom polja. Ovo je jedanaesta godina otkako se u ovoj poznatoj pećini slavi misa i otkako se okupljaju domaći i raseljeni Viničani kako iz zaseoka Bilobrka i Ćurkovića, tako i svih ostalih sela župe Rođenja Marijana u Vinici. Misnom slavlju nazočilo je stotinjak vjernika.

Misnim slavljem, koje je predvodio don Jakov Renić, nastavljena je tradicija blagoslova polja koja se odvijala od središnjeg viničkog groblja i stare crkve Užašaća Gospodinova iz vremena prije Turaka pa preko Viničkog polja do Bilobrkove pećine, gdje se slavila misa. Ta je praksa nasilno prekinuta nakon završetka Drugog svjetskog rata, u kojemu su poginula 162 Hrvata iz Vinice. Obnovljena je nakon 62 godine, upravo u ono vrijeme kada je podignut spomenik tim stradalnicima, kao i petnaestorici poginulih Viničana u Domovinskom ratu.

Na samom početku misnoga slavlja don Jakov je blagoslovio polja uz pjevanje litanija svih svetih. Nakon završetka misnog slavlja, župljani su nastavili slaviti Boga u svojim domovima gdje su blagovali sa svojom rodbinom i prijateljima.

P. Škorić/Zavičajno društvo Zavelim