„Kruh nebeski“, izložba molitvenika Gradskog muzeja Požega naziv je dobila po istoimenom molitveniku koji je kod nas doživio najveći broj izdanja – čak 47. Na izložbi se nalazi 96 molitvenika koji su tiskani od 17. do 20. stoljeća na različitim jezicima: staroslavenskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, češkom, slovenskom, hrvatskom, engleskom, ruskom i srpskom te različitim pismom: latinicom, ćirilicom, bosančicom i goticom. Najstariji molitvenik je tiskan u Parizu 1681. godine.

Molitvenici na ovoj izložbi nisu predstavljeni samo ka nabožna literatura nego i kao muzejski predmet koji dokumentira stvarnost u kojoj je nastao i živio. Ako promatramo izgled molitvenika i vrstu uveza i tiska, on tada svjedoči o različitim umjetničkim stilovima kroz povijest kao i povijest tiskarstva. U kontekstu povijesti hrvatskog jezika i književnosti, molitvenici su predstavljeni kao raritetna književna djela, naročito iz zavičajne povijesti, u kojim se očituje razvoj hrvatskog književnog jezika.

Ono po čemu je ova izložba jedinstvena je  i najstarija poznata sačuvana krunica na tlu Hrvatske, s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće koja je pronađena tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini kraj Požege 2019. godine i za koju, što je zaista prava rijetkost, znamo i kome je pripadala.

Ova izložba otkriva nam ne samo naše bogatstvo nabožne literature nego i neke nove poglede što sve možemo iščitavati iz molitvenika osim samih molitava i pobožnosti.

Izložba će biti otvorena od 5. srpnja do 11. rujna 2023. godine, a može se pogledati svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

 

Franjevački samostan Tomislavgrad