U dvorani franjevačkoga samostana u Tomislavgradu večeras su publici predstavljene dvije knjige: Duvno u hrvatskoj književnosti, urednika Slobodana Prosperova Novaka i monografija Misionari u Africi, autora fra Roberta Jolića. Obje knjige predstavljene su u okviru programa manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića.

Autore, predstavljače i publiku uvodno je pozdravio gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić naglasivši da je riječ o dvjema važnim knjigama koje su objavljene na ponos svih Duvnjaka. Podsjetio je da su trebale biti predstavljene prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa to tada nije učinjeno.

O knjizi Duvnjaci u književnosti govorio je prof. Ivan Baković. Naglasio je da prof. Slobodan Prosperov Novak promatra hrvatsku književnost kao integralan pojam „za razliku od trenutnovladajuće, a i one prije nje, političke i književne „javnosti“ kojoj su, u njihovoj umišljenosti, hrvatstvo i hrvatska književnost ono dokle se vidi s Griča“.

– Ovom knjigom prof. Prosperov Novak ispravlja dio te nepravde i u hrvatsku književnost vraća zanemarene dijelove hrvatstva tamo gdje im je mjesto i pokazuje ih „slijepoj“ matici skoro kao otkriće“, kazao je među ostalim prof. Baković.

Obraćajući se publici, urednik knjige Duvnjaci u književnosti prof. Slobodan Prosperov Novak zahvalio je osobito fra Sretanu Ćurčiću uz čiju pomoć je ova knjiga i nastala. Među ostalim, podsjetio je na našega Giulia Camilla Delminija, jednoga od najcitiranijih ljudi iz 16. stoljeća danas, te govorio o  simbolima koji su u humanističkim znanjima i znanostima jako važni.

Fra Robertova knjiga Misionari u Africi tiskana je prošle godine u nakladi Hercegovačke franjevačke provincije i govori o našoj hrabroj sedmorici misionara iz Hercegovine koji su djelovali  u dalekoj Africi, točnije o franjevcima u DR Kongo: fra Blagi Brkiću, fra Anti Ivankoviću, fra Anti Kutleši, fra Filipu Sučiću, fra Peri Čuiću, fra Stojanu Zrni i dr. fra Jozi Vasilju.

Posjetitelji su se večeras obradovali i susretu s fra Filipom Sučićem. Za govornicom je istaknuo četiri bitna zadatka za svakoga kršćanina: misliti na misije, biti osobno misionar u mjestu gdje se živi i radi, moliti za misije i misionare i pomagati svojim darovima misije i misionare kako bi mogli doći do onih kojima treba navijestiti Evanđelje.

O knjizi Misionari u Africi govorio je autor fra Robert Jolić.

– Hercegovački franjevci su osnovali ili vodili sedam misija ili župa u biskupiji Kamina u pokrajini Katanga. Upravo su oni, skupa s flamanskim franjevcima, najzaslužniji za izgradnju velebne katedrale u Kamini, ali i za brojne druge crkve i kapelice u svojim misijama. Trojica živućih misionara koji su se vratili iz Konga: fra Filip, fra Ante i fra Pere opskrbili su me brojnim podatcima i pomogli u konačnom izgledu knjige, ali moram spomenuti i na osobit način zahvaliti fra Anti Kutleši, koji je svim srcem i znanjem prihvatio projekt izrade monografije i bio mi desna ruka u svemu. Nažalost, nije dočekao i tiskanje knjige jer je prošle godine, neposredno prije toga, predao dušu Gospodinu. Pedesetogodišnji rad hercegovačkih franjevaca u dalekoj Africi svakako je plodonosan kako za same crnce s kojima smo radili, i to na brojnim poljima: duhovnom, organizacijskom, građevnom, odgojnom, kulturnom, tako i za samu Provinciju hercegovačkih franjevaca, kako zbog stjecanja novih iskustava na potpuno drugom kraju svijeta, tako još neusporedivo više zbog radosnog saznanja da su brojni na taj način spoznali Krista i postali članovi njegove Crkve, zaključio je fra Robert Jolić.

Valja istaknuti da je spomenuta promocija protekla u lijepome ozračju a za to su se svojim skladnim pjevanjem i sviranjem pobrinuli: s. Anđela Pervan, fra Luka Ćorić, Petra Tokić i Pere Tokić.

Zainteresiranih čitatelja promoviranih knjiga zasigurno će među Duvnjacima i njihovim prijateljima biti. Stoga, napominjemo da se knjige mogu nabaviti u knjižari Naša ognjišta i u Franjevačkome samostanu u Tomislavgradu.

Zora Stanić/Tomislavcityđ

Više fotografija u galeriji.