Prvo čitanje iz Djela apostolskih (Dj 8,5-8.14-17) govori nam o tome kako je Filip došao u neki samarijski grad i propovijedao o Isusu Kristu, te činio i znamenja, tj. iz opsjednutih izgonio zloduhe, ozdravljao mnoge uzete i hrome… Poslije svega toga mnoštvo je prihvatilo Isusa i njegova apostola. Poslije ovoga poželjeli su primiti i Duha Svetoga, ali to su obavili apostoli Petar i Ivan polažući ruke na krštenike iz Samarije. Ovo je radosno izvješće koje je zabilježio sv. Luka, pisac Djela apostolskih. Iz njega je razvidna i hijerarhijska razina. Filip je obavijestio apostolski zbor koji šalje za krizmu Samarijanaca apostole Petra i Ivana. Znalo se točno što tko treba činiti u Crkvi koja je otpočela cvjetati na tim prostorima.

Iz kratkog odlomka Prve poslanice sv. Petra apostola (1 Pt 3,15-18) imamo naputak o tome kako bismo mi kršćani (kristianoi – sljedbenici Krista) trebali znati i htjeti obrazložiti svoju vjeru, nadu i ljubav svakome tko to od nas zatraži, a ne stidjeti se svoje vjere i svojih kršćanskih i katoličkih načela. Osim toga, Petar upozorava i na to da to činimo s puno dobrote i blagosti kako bi neprijatelji kršćanstva bili postiđeni zbog objeda i potvaranja na kršćane i njihov način života. I danas ima onih, pa čak i unutar kršćanstva i katoličanstva, koji izgovaraju razne objede na kršćane i katolike ili na određene kršćanske i katoličke poglavare. Mi trebamo biti strpljivi i postupno obrazložiti svoje stavove, svoju nadu kako bi napadači jednom shvatili da su u krivu. Najlakše je osporavati svetinje i stvarati nešto po svojoj ljudskoj volji, a toga danas ima u izobilju.

Iz evanđelja po Ivanu (Iv 14,15 21) spoznajemo kako je ljubav prema Kristu povezana s čuvanjem Božjih zapovijedi pa i crkvenih, odnosno vršenjem. Jer je nemoguće govoriti da ljubimo Boga a njegove zapovijedi omalovažavamo, a njegove su zapovijedi i one koje je Crkva propisala. Ovdje se dalje govori o primanju Duha Svetoga, Duha Branitelja koji će nas uvoditi u puninu istine o Crkvi, Bogu i svemu što je Bog učinio za nas. Molimo se Duhu Svetome ne bude u našoj Crkvi odstupanja od svetoga. Na to je pozvan narod i svećenstvo.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity