Foto: Tomislavcity

Izrada jaslica danas je neizostavan običaj proslave Božića te one krase brojne naše domove i crkve.

I ove godine jako lijepe jaslice postavljene su u duvanjskoj spomen-bazilici, a one žive jaslice duvanjski framaši uprizorit će večeras nakon dječje polnoćke (18 sati) te polnoćke iza 24 sata.

Foto: Tomislavcity

Prve žive jaslice tradicionalno se pripisuju sv. Franji Asiškom koji je 1223. godine uprizorio Gospodinovo rođenje. Ovaj je običaj postao vrlo popularan, a žive ljude i životinje s vremenom su zamijenile figurice. Običaj je iz Italije i Španjolske stigao u Bavarsku i Češku, a od 18. stoljeća postaje običaju u gotovo svim crkvama, ali i domovima. Jaslice se postavljaju na Badnjak gdje ostaju od kraja božićnog vremena.

Na stranici Američke biskupske konferencije pronašli smo prigodan blagoslov koji možete izmoliti u krugu svoje obitelji i time obogatiti ovaj prekrasan običaj. Blagoslov božićnih jaslica može se izvršiti na Badnjak ili na Božić.

Blagoslov jaslica

Znak križa: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

R. Pomoć je naša u imenu Gospodina.

O. Koji je stvorio nebo i zemlju.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

(Lk 2, 1-8)

U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu. A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada.

R. Riječ Gospodnja

O. Slava tebi Kriste

Završna molitva

Bože svih puka i naroda,
Od samoga postanka svijeta
ti si očitovao svoju ljubav:
kad smo snažno čeznuli za Spasiteljem,
poslao si svoga Sina, rođena od Djevice Marije.
On u naše živote donosi radost i mir,
pravednost, milosrđe i ljubav.

Gospodine,
Blagoslovi sve koji promatraju ove jaslice.
Neka nas podsjećaju na Isusovo skromno rođenje
i uprave naše misli prema Njemu
koji je ‘S nama Bog’ i Spasitelj svih.
Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.

O. Amen.

Na kraju se može zapjevati božićna pjesma.

Tomislavcity