SDA bi u Vladu, ali…Dome naroda brigo moja

Da je izabrana odmah nakon izbora vlada Hercegbosanske županije bi već bila na pola mandata. Ali nije izabrana i ne zna se kad će. U nekoliko navrata su u javnost izlazile vijesti o pregovorima blizu dogovora. Na osnovi onoga što se pisalo i govorilo proteklih mjeseci, upućenijima je bilo jasno da je daleko do formiranja Vlade. Sve do prošlog tjedna. Prvo je išla vijest o konačnom dogovoru Pomaka i Devedesetke, koalicijskih partnera od početka procesa. I među njima je bilo nekih, kako se to kaže, otvorenih pitanja. Nakon njihovog dogovora i pridruživanja srpskih i bošnjačkih stranaka bilo je jasno da HDZ BiH neće biti u Vladi. To se pretpostavljalo od početka. Dio ove većine koja se još uvijek kuha, trebala bi biti i njihova odbjegla zastupnica.

Piše: Božo Krajina/Tomislavcity

Samo nekoliko dana kasnije, sve je izgledalo kao gotova stvar. Vladu će činiti i podržati SDA. Trebali su dostaviti ime svoga ministarskog kandidata. Prvo je to bilo do kraja prošloga tjedna, onda, u ponedjeljak, pa ih se čekalo i utorak. I ne dostaviše ime. I ostade visjeti pitanje zašto ne dostaviše ime i kakvo je to taktiziranje?

Najdugovječniji ministar u vladama Hercegbosanske županije je gospodin Hikmet Hodžić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Zašto ne bi Hodžić opet bio ministar? Hodžić ne može i neće biti ministar, ne zato što ima netko izvan te stranke protiv, niti zato što ima ozbiljnog konkurenta unutar županijskog SDA. Hodžić je izabran u Dom naroda Federacije. Da bi bio ministar mora se povući iz Doma naroda, a to ne odgovara SDA-u. Ako bi bilo tako, na njegovo mjesto u Domu naroda ne bi došao kandidat iz SDA, niti iz naše županije. Zastupničko mjesto bi bilo popunjeno zastupnikom iz SDP-a iz Orašja. Na takav scenarij SDA ni u kojem slučaju ne može pristati jer bi im to ugrozilo većinu unutar kluba Bošnjaka. Zašto nisu predložili drugoga kandidata, ne znam? Nije valjda da unutar stranke, na županijskoj razini nemaju kadra koji je kadar zamijeniti Hodžića? Možda im je Hodžić nezamjenjiv?

A ako bi, kojim slučajem, SDA po prvi put odustala od sudjelovanja u vlasti u Hercegbosanskoj županiji, onda je to sasvim nova podjela karata. Mandatar Vukadin je dovoljno iskusan i stentan da izjavi kako su još uvijek vrata za sudjelovanje u vlasti svima otvorena.

Dakle, formiranje Vlade na čekanju do daljnjeg. Ne znam, već pretpostavljam da se politička voda opet ustalasala pa će biti još dodatnih kolebanja. Ipak, mislim da se na vladu neće čekati mjesecima, jednostavno je proces poodmakao i nema natrag.

Već se zna mandatar, odnosno predsjednik vlade. To je Ivan Vukadin. Policijski ministar bi i dalje trebao biti Mario Lovrić. Čelni čovjek Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dalje će biti Božo Perić. U ostalih šest ministarstava bi trebali ući novi ljudi.

Budući da sam učitelj, onda me zanimalo tko je prijedlog za prosvjetu. Dakle, prijedlog je kandidat Pomaka, pravnik Ante Tadić.

A ostali, pitate se vi iz drugih branši? Doznajte sami, tko vam je kriv što nemate svog novinara.

Šalim se, saznat će se, samo sam pokupio ponuđeno.