Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad

Zajedničko hodočašće Frame i Svjetovnih franjevaca Tomislavgrada održano je u subotu 4. svibnja, kada je 17 naših framaša i 10 trećoredaca, na čelu s duhovnim asistentom Frame fra Nikolom Jurišićem otputovalo autobusom u Međugorje.

U Majčinom selu u Međugorju domaćin nam je bila Paula Tomić, koja nas upoznala s razlozima i tijekom osnivanja i širenja Majčina sela kao projekta za nezbrinutu djecu te nam je približila i svijetli lik osnivača Majčinog sela, pokojnog fra Slavka Barbarića. U kapelici u Selu imali smo priliku vidjeti i habit u kojem je fra Slavko umro na Križevcu nakon što je izgovorio životnu smjernicu: „Pazite kuda hodate jer je sklisko!“

Informirani smo o tome kako se projekt širio te su osnovani:

– dječji vrtić „Sv. Mala Terezija“ za štićenike dječjeg sela kao i za župljane;
– likovna radionica „Kraljica Katarina“;
– humanitarna udruga Međugorje Mir – Majčino selo, koja u svom skladištu prikuplja i dijeli sve ono što je potrebno siromašnima, bolesnima, starima, obiteljima s puno djece te pomaže i udrugama, ustanovama i katoličkim misijama u siromašnim zemljama;
– zajednica „Majka Krispina“ koja skrbi o djevojkama i ženama suočenima s neželjenom trudnoćom, žrtvama nasilja i ovisnicama;
– zajednica „Milosrdni otac“ koja kroz svoj program pomaže različitim vrstama ovisnika.

U Majčinom selu dali smo svoje priloge u hrani, igračkama i novcu.

Potom su nam dva štićenika „Milosrdnog oca“ svjedočila o svom životnom, padu u robovanje o kocki, kriminalu, drogi i borbi da se kroz zajednicu izvuku iz tog pakla ovisnosti te da se oslobođeni vrate u život svojim suprugama i djeci.

Tom je prigodom i naša sestra, svjetovna franjevka, govorila o svojim iskustvima majke čiji je sin bio ovisnik te se prije puno godina u Cenacolu uspješno oslobodio ovisnosti o drogi. Svojim strogim, ali toplim i brižnim majčinskim riječima ohrabrila ih je na putu kojim kroče.

Podršku smo ovoj zajednici izrazili i kroz kupovinu suvenira i umjetničkih radova koje štićenici izrađuju.

Nakon toga u međugorskoj crkvi sv. Jakova imali smo nešto slobodnog vremena koje smo iskoristili za okrjepu, ispovijed, osobnu molitvu i posjet grobu pok. fra Slavka Barbarića.

Dan nakon njegovog smrti Gospa je u svojoj poruci Mariji Pavlović-Luneti rekla „…Radujem se s vama i želim vam reći da se vaš brat Slavko rodio u nebo i da zagovara za vas“.

Tijekom molitve krunice i na večernjoj Svetoj Misi i molitvi sedam Očenaša prikazali smo i sve one koji su se preporučili u naše molitve na ovom zajedničkom hodočašću.

Nakon blagoslova nabožnih predmeta, osnažena duha uputili smo se raspjevani natrag svojim domovima.

Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad
Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad
Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad
Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad

 

Franjevački samostan Tomislavgrad