Iločki Traminac – izborna berba bobica, apsolutni je pobjednik sajma vina u okviru ovogodišnjeg mostarskog sajma gospodarstva. Ove godine ocjenjivano je oko 100 uzoraka crnih i bijelih vina (uglavnom berba 2017. i 2018.) pristiglih iz Hercegovine i zemalja regije.

Kada dođete u srce Hercegovine i pobijedite među vrhunskim hercegovačkim vinima nema sumnje da se radi o nesvakidašnjem vinu izuzetne kakvoće. Podneblje iz kojeg dolazi pobjedničko vino, Ilok, tradicionalni je vinarski kraj pa ta činjenica ide u prilog ovoj pobjedi.

No, činjenica da se među pobjedničkim vinima, odnosno vinima koja su osvojila zlatnu medalju nalaze i vina duvanjskih vinara, svakako je veliko i ugodno iznenađenje. Vina OPG Baković, duvanjskog vinara Tihomira Bakovića koji se na ovome sajmu predstavio vinima „Žilavka Baković“, berba 2018. i „Trnjak Baković“, berba 2017. osvojila su zlatne medalje. 

Vina Chardonay, berba 2016. i 2018. OPG Marka Bakovića Kosalja osvojila su srebrene medalje. O vinima Marka Bakovića Kosalja već smo pisali, to su vina od duvanjskoga grožđa i Marko sa skupinom duvanjskih vinogradara nastoji stvoriti brend duvanjskih vina.

Ovom prilikom želimo nešto više reći o vinima OPG Baković u vlasništvu Tihomira Bakovića – Tihe. Ovaj diplomirani agronom, direktor prodaje Bayera za Hrvatsku i BiH, veliki je zaljubljenik u poljoprivredu, a pogotovo u vinarstvo. Godine 2010. po povratku sa studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu osniva OPG i na obiteljskoj zemlji kreće s ratarskom proizvodnjom na 13 ha. Agronomski put počinje kao savjetnik tvrtke Bayer za zaštitu bilja za područje Hercegovine. Ljubav prema vinarstvu koja je nastala tijekom studija nastavlja svoj put, pa već 2011. unajmljuje vinograd u Lipnu kraj Ljubuškog koji s prijateljem radi i danas. S mnogo ljubavi i poštovanja prema hercegovačkom podneblju, uz poznate svjetske sorte, većinom je za svoja vina izabrao autohtone hercegovačke sorte žilavku i trnjak. Poznajući svaki vinograd u Hercegovini, a danas i u regiji, za svoja vina mimo svog vinograda kupuje grožđe iz probranih vinograda i s točno određenih položaja pa uz pravilnu vinifikaciju dobiva vina vrhusnke kvalitete, što je žiri prepoznao i nagradio zlatnim medaljama.

Vina proizvedena na duvanjskom OPG-u Baković dobila su bolje ocijene od velikoga broja renomiranih hercegovačkih i hrvatskih vinarija!

Žilavka najbolje uspijeva na hercegovačkom kamenjaru gdje prevlada mediteranska klima s blagim zimama i toplim i suhim ljetima. Žilavka daje vrlo kvalitetna vina, koja s dobrih položaja i uz pravilnu vinifikaciju često dostižu vrhunsku kakvoću. Vina su izrazito mineralna, zelenkasto-žute boje, specifične arome koja varira od herbalnih do cvjetnih nota. Bogata su ekstraktom, i dostižu od 12 do 14 vol. % alkohola i 5 do 6 g/l ukupnih kiselina, što pridonosi punoći i harmoniji ovoga vina.

Trnjak je još uvijek nedovoljno istražena sorta, najpoznatija kao oprašivač Blatine. U Hercegovini je smatraju autohtonom sortom iako je rasprostranjena i u susjednoj Dalmaciji češće pod nazivom Rudežuša, u Imotskom, Makarskoj, Vrgorcu i Opuzenu.

Ova sorta može nakupiti 20 – 24 % sladora u moštu, a u izuzetnim godinama i više. Ukupne kiseline u moštu se kreću od 6 – 8 g/L. Trnjak daje vino jako intenzivne, karakteristične, tamne rubin crvene boje. Ima vrlo razvijen i sortno karakterističan miris, te pun i harmoničan okus. Trnjak na svim svjetskim natjecanjima ostvaruje rezultate kojima mogu zavidjeti najveće svjetske sorte, te zasigurno možemo reći da je još uvijek nedovoljno istraženo i veliko prirodno bogatstvo Hercegovine i Dalmatinske Zagore.

OPG Baković danas proizvodi 4.500 litara vina i 1.000 litara rakije na godišnjoj razini.  Tiho s obitelji živi na relaciji Zagreb-Tomislavgrad, no uz pomoć brata Ivana stigne odraditi sve operacije po pravilima struke što potvrđuju i rezultati. Količina proizvodnje a i lepeza proizvoda svake godine se povećavaju sukladno potražnji. Sve prodaju na kućnome pragu, a kupci su uglavnom ljudi iz duvanjskoga kraja te neki ugostiteljski objekti. Od vina u ponudi imaju bijelo vino sorte žilavka, crno vino koje je mješavina najpoznatijih svjetskih sorti cabernet sauvignon, merlot i syrah, te autohtoni crnjak. Crna vina idu u prodaju tek nakon što odleže u hrastovim buradima. Kako je potražnja za Tihinim vinima odavno prerasla veličinu njegovog vinograda dosta grožđa kupuje. Sve grožđe je isključivo iz hercegovačkih vinograda, uglavnom su to vinogradi Vinarije Keža ili Vinograda Nuić, te neki posebni položaji manjih proizvođača.

Na zahtjev svojih kupaca da im proizvede rakiju od grožđa jer je nemaju gdje kupiti ili da im, dok je na terenu, kupi negdje savršenu viljamovku, Tiho je počeo proizvoditi i vrhunske rakije. Danas ima svoj destilator zapremine 300 litara rađen po narudžbi te proizvede više od 1.000 litara raznih vrsta rakija. Sve rakije se rade po najstrožim pravilima struke i prolaze duplu destilaciju. OPG Baković u ponudi danas ima rakiju od grožđa, travaricu, šljivovicu, viljamovku i liker od višnje maraske. Šljiva je isključivo ramska bistrica, viljamovku kupuju u banjalučkoj regiji a višnje maraske u okolici Zadra.

Tihina vizija je da, kada to dopuste obiteljske i poslovne obaveze, skupa s bratom Ivanom podigne vinograd i voćnjak u Tomislavgradu te se na svom imanju, koje će imati konobu s kušaonicom, bavi agroturizmom. Nada se da će jednoga dana od duvanjskoga grožđa napraviti pjenušac koji će osvojiti zlata na najvećim svjetskim natjecanjima, no “o tom potom, samo Bože zdravlja” – kaže Tiho!

Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.