“U jednom gradiću ljudi su toliko očajni i život im se čini besmislen da su samoubojstva postala masovna pojava. Jedini posao koji cvijeta je posao trgovine u kojoj se mogu kupiti najrazličitija sredstva za samoubojstvo. Izgledi da će posao vlasnika trgovine, kojim se bave već generacijama, i dalje cvjetati pokvari rođenje dječaka Alena koji je sretno dijete…”, nije riječ o radnji nekog trilera ili horora za odrasle, nego, naprotiv, animiranog filma “Prodavaonica za samoubojice” koji se ovih dana prikazuje na dječjem programu dostupnom i djeci u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Upozorenje roditelja

Na radnju ovog filma upozorili su roditelji na društvenim mrežama. Naime, određen broj roditelja u nevjerici je reagirao da se takav sadržaj uopće može emitirati na TV programima, a posebice onim specijaliziranim za djecu. “Tvoje ubojstvo učinit će nas sretnim i ponosnim”; “Živjelo samoubojstvo”, “Da umrem moram, da umrem trebam”, samo su neke od rečenica koje djeca mogu pročitati gledajući ovaj animirani film. Film je snimljen prema romanu autora Jeana Teulea, a scenaristi su Patrice Leconte i Jean Teulé. “Roditelji obratite pozornost što vam djeca gledaju na televiziji”, upozorila je jedna majka, pitajući se što nije u redu s onima koji biraju sadržaj na programima specijaliziranim za djecu. Inače, navedeni animirani film nije jedini sporan. Već godinama roditelji upozoravaju da su s malih ekrana nestali zdravi animirani filmovi te da se sada djeci sve češće serviraju nasilje i neprimjereni sadržaji još od najranije dobi. Kvalitetnih sadržaja za djecu sve je manje, a oni koji postoje ispunjeni su glupostima, smatraju poznate osobe iz nekadašnjih dječjih emisija. Tako je u nedavnom razgovoru za Klix.ba jedna od omiljenih osoba među djecom Mirsad Abdagić Kike kazao kako televizije ne nude nikakav program za djecu te da više nema kvalitetne emisije koju bi dijete moglo pogledati jer se u takve emisije ne ulažu ni vrijeme ni novac.

Opasna igra “Momo”

Nije ni čudno što se roditelji bore s nasilnosti kod djece jer, kaže Kike, odrastaju uz nasilne i glupe crtane filmove. Osim filmova, na malim ekranima djeci su danas dostupni razni neprimjereni sadržaji na laptopima, mobitelima, tabletima… Nedavno je izašlo upozorenje kako su djeca iz BiH izložena videozapisima u kojima se pojavljuje suicidalna igrica “Momo”. Ova igrica ubacuje se u videozapise na YouTubeu, poput animiranog filma “Praščić Peppa” ili “Fortnitea”. Crtani film počne normalno, da bi se nakon nekog vremena pokazao animirani lik strašne ženske osobe s izbuljenim očima koji govori djetetu da će ga ubiti ako se ne poreže po ruci ili nozi. Brojni roditelji u BiH su preko društvenih mreža objavili upozorenje jer su se njihova djeca uplašila te neka čak ne smiju više uzeti mobitel i imaju noćne more. Pogotovo je to slučaj kod manje djece od četiri ili pet godina. U Velikoj Britaniji prije nekoliko dana pojavila se mnogo strašnija verzija ove igrice u kojoj Momo traži od djece da upale plin ili da pronađu i uzmu tablete. Izazov “Momo” navodno je povezan sa smrti dvoje djece te potiče mlade da sebi naude, a u nekim slučajevima čak i oduzmu život. Zbog toga su škole počele izdavati upozorenja na svojim internetskim stranicama i društvenim medijima tvrdeći da su ih kontaktirale stotine zabrinutih roditelja.
Podsjećamo, komercijalne televizije, kao i emiteri Javnog servisa, obvezne su pridržavati se kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, kao i Konvencije o pravima djeteta koja je usvojena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 1989. godine.•