Pojam Krvavi Uskrs je vezan za drugi veliki oružani sukob na području RH. U nastojanju da preuzmu kontrolu nad privrednim subjektima, vlasti samoproglašene SAO Krajine, krajem ožujka zauzele su hotelski kompleks i sam Nacionalni park Plitvička jezera.

Zaposlenici su otpušteni, a proglašeno je pripajanje Nacionalnog Parka tzv. SAO Krajini. 31. ožujka 1991. specijalne snage policije poduzele su akciju preuzimanja nadzora nad ovim prostorom.

Akcijom je zapovijedao general Josip Lucić, uz angažman velikog broja policijskih snaga koje su preuzele kontrolu nad prilaznim putevima, dok su snage specijalne policije Rakitje i Kumrovec izvršile direktna napadna djelovanja na sam prostor Nacionalnog Parka.

Za razliku od situacije u Pakracu, ovaj put su se pobunjenici pripremili i postavili zasjede i otporne točke. Specijalne snage MUP-a RH upadaju u zasjedu na cesti od Slunja prema Plitvicama, no odmah kreću u borbena djelovanja. Tom prilikom jedan od autobusa je pogođen tromblonskom minom, no ona nije eksplodirala.

Žestokom vatrom i ubrzanim pješačkim prodorom, neprijatelj je prisiljen na povlačenje. Nakon par sati borbe, došlo je do ranjavanja sa smrtnim posljedicama policajca Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom ratu, uz ranjavanje još sedam pripadnika policije.

Nakon preuzimanja nadzora nad Nacionalnim Parkom, upad je izvršila JNA sa svojim oklopnim snagama i proglasila se tampon zonom, jasno se svrstavajući na stranu odmetnutih terorista. Prigodom preuzimanja nadzora nad Nacionalnim Parkom, među neprijateljskim zarobljenicima, našao se i Goran Hadžić, tada još uvijek sa statusom Saborskog zastupnika. Oko njega se do danas pletu kontraverze koje su vezane uz tvrdnje Josipa Manolića kako je u tom trenutku bio vrbovani agent hrvatske obavještajne službe.

No ubrzo će fokus ratnih zbivanja sa Plitvica priječi na područje Gline kao pretpostavke za brzi prodor JNA prema Zagrebu. 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će obilježavanju 28. obljetnice akcije “Plitvice” te položiti vijenac kod spomen obilježja prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovića. 

U obilježavanju će sudjelovati i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tijekom komemoracije, koja počinje u 11 sati, kod spomenika Josipu Joviću bit će zapaljene svijeće  i položen zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske.

U pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uz izaslanstvo državnog vrha, ispred spomenika prve žrtve Domovinskog rata vijence će položiti i svijeće zapaliti obitelj i prijatelji Josipa Jovića, njegovi suborci, sudionici akcije “Plitvice”, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga PJP Kumrovec 90 i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik i mnogi drugi.

Ultramaraton u sjećanje na Josipa Jovića i akciju “Plitvice”

Udruga Specijalne jedinice policije “Grom” i Ministarstvo unutarnjih poslova i ove su godine u povodu obljetnice akcije “Plitvice” i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića organizirali tradicionalni Ultra maraton od Karlovca do Plitvica.

Maratonci, među kojima je pet aktivnih policijskih službenika Policijske uprave karlovačke i dvoje Uprave za posebne poslove sigurnosti Ravnateljstva policije krenuli su na 87 kilometara dug put u subotu navečer s karlovačkog Korza da bi u nedjelju stigli na mjesto pogibije Josipa Jovića.

U Grabovcu će im se priključiti dio trkača Atletskog kluba “Plitvice” koji će s karlovačkim maratoncima otrčati posljednjih 14 kilometara rute.

Sudionici maratonom žele dostojno obilježiti sjećanje na žrtve i stradavanja pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata, među kojima je prvi poginuli hrvatski redarstvenik Josip Jović.

Maratonskim trčanjem žele također podsjetiti na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata.

S karlovačkog Korza , uz građane ispratili su ih zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnik karlovačke policije Darko Bratić i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Maratonci će na Plitvicama sudjelovati na svečanosti 28. obljetnice akcije “Plitvice”, a tijekom trčanja počast poginulim braniteljima odat će paljenjem svijeća pred više spomen obilježja, izvijestila je karlovačka policija.

Idejni začetnik memorijalnog Ultra maratona je umirovljeni pripadnik Specijalne jedinice policije karlovačke policije Nikica Vrabac koji se s Josipom Jovićem 1990. priključio obrani domovine.

Akcija “Plitvice” u kojoj je u jutarnjim satima 31. ožujka 1991. poginuo Jović, koji se u kolovozu 1990. priključio Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje, ostala je zapamćena kao “Krvavi Uskrs”.

Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.