Foto: Parlament FBiH Dom naroda

Usvajanjem Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu povećane su i osnovne plaće federalnim parlamentarcima pa sad iznose 3.315 KM, a iznosile su prije povećanja 3.003 KM. To su osnovne plaće, bez paušala, toplih obroka, regresa, minulog rada…

Koliko rade, pokazatelj je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH gdje je posljednja sjednica održana 25. siječnja, piše Faktor.

Možda ne bi ni tada, ali je predsjedatelj Tomislav Martinović morao zakazati zbog razmatranja Prijedloga proračuna FBiH za 2024. godinu.

„Evo uzet ću za primjer Skupštinu Zeničko-dobojske županije u kojoj smo za godinu dana imali 22 sjednice, a samo šest u Domu naroda Parlamenta FBiH. To je pokazatelj kako vlast radi. Ne znam kako ih nije stid. Tu smo zbog građana, a tolike se pauze prave u zasjedanjima. Na ovo smo upozoravali. Radi se o tome da oni, parlamentarna većina, ne poštuje ni građane ni opoziciju“, govori za Faktor zastupnik Fahrudin Čolaković.

Podsjeća kako je Proračun FBiH usvojen na izvanrednoj sjednici bez da se dalo dovoljno vremena zastupnicima da se pripreme.

„Nismo imali priliku pročitati materijale, a kamoli da građani imaju uvid, a što je moglo da se ispoštovao Zakon o proračunima i u parlamentarnu proceduru uputio prvo nacrt koji sa sobom nosi javnu raspravu, a potom prijedlog proračuna. To je dokaz da ne poštuju ni građane ni opoziciju“, govori Čolaković.

Upitali smo zašto se i te rijetke sjednice zakazuju u podne.

„Razlog je što se prije svake sjednice sazovu sjednice klubova, komisija. Ne bi nam bio problem ni da sjednica počinje u 16 sati, ali samo da ih ima, međutim, ne zakazuju se. Razloge zašto je to tako ne znam. Možda zato što imaju jednu komotnu većinu u Domu naroda i znaju da će im sve proći. Kada opozicija prokomentira neku točku, oni samo prijeđu preko toga, kao da nije ni rečeno”, zaključio je Čolaković.