Foto: MojPosao.ba

U Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu u utorak je održana svečana ceremonija dodjele priznanja “Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2023. godinu”.

I ove godine projekat koji je od izuzetnog značaja za poslovnu zajednicu BiH, zabilježio je veliki broj gostiju, predstavnike vodećih kompanija, međunarodnih organizacija, kao i predstavnike političke i poslovne zajednice BiH.

Dodjeli priznanja koju već sedamnaest godina organizira kompanija Kolektiv d.o.o. (MojPosao.ba) prethodilo je opsežno istraživanje putem portala MojPosao.ba, gdje su građani imali priliku glasati za poslodavce koji po njihovom mišljenju zaslužuju titulu najpoželjnijih.

Prema mišljenju bh. javnosti, Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2023. godinu je kompanija dm drogerie markt d.o.o., čime već deseti put osvaja ovu prestižnu titulu.

“Biti deset puta izabran za Najpoželjnijeg poslodavca u BiH, za kompaniju dm je velika čast i odgovornost. Veoma smo ponosni na našu poslovnu filozofiju „Živjeti posao drugačije“ kojom svim našim zaposlenicima pružamo brojne prilike na poslovnom planu, u vidu edukacija, školovanja, aktivnog učešća u internacionalnim projektima, atraktivnih primanja ali ih i potičemo na što bolji balans poslovnog i privatnog, brinemo za njihovo zdravlje, družimo se i zajedno slavimo uspjehe. Zaposlenici dm-a s osmijehom dolaze i odlaze s posla, što javnost kontinuirano prepoznaje u 17 godina, koliko MojPosao.ba provodi ispitivanje. Odgovornost koju nosi ovo priznanje obavezuje nas da u budućnosti radimo još bolje i predanije”, izjavila je Emina Mušinović, članica Uprave i Poslovodstva i voditeljica resora Razvoj ljudskih resursa i Informatika dmBiH.

Među TOP 10 poslodavaca za 2023. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt d.o.o., našle su se kompanije:

  • BH Telecom d.d.,
  • BINGO d.o.o. Tuzla,
  • HIFA-OIL d.o.o. Tešanj,
  • Elektroprivreda BH,
  • Nelt,
  • VIOLETA d.o.o. Grude,
  • Telemach BH d.o.o.,
  • Addiko Bank a.d.
  • Banja Luka, m:tel.

Sudionici istraživanja pored izbora za TOP 10 poslodavaca, mogli su glasati i za najpoželjnije poslodavce u čak 17 različitih sektora, kao i za Family-Friendly i Najinkluzivnijeg poslodavca.

Najpoželjniji poslodavac u sektoru Medija je Al Jazeera Balkans, dok je u sektoru Marketinga i PR-a najpoželjniji poslodavac kompanija Altermedia. Teleperformance BH zauzima prvo mjesto kao najpoželjniji poslodavac u BPO sektoru, dok su Transcom WorldWide d.o.o. Tuzla i CCC d.o.o Sarajevo izabrane u TOP 3 kompanije u ovom sektoru.

Među najpoželjnijim poslodavcima u sektoru Prehrane izabrana je kompanija Meggle BiH. U sektoru Maloprodaje, kompanije dm drogerie markt i JYSK izabrane su u TOP 3 kompanije, dok se u sektoru Nafte i plina pronalaze i kompanije HIFA PETROL d.o.o. Sarajevo, te HOLDINA.U sektoru Fashion & Retail, među TOP 3 najpoželjnija poslodavca izabrana je i kompanija Deichmann.

U sektoru Telekomunikacijskih i drugih informacijskih usluga najpoželjniji poslodavac je Telemach d.o.o., dok je među TOP 3 kompanije u ovom sektoru izabrana i kompanija BS Telecom Solutions. U FMCG sektoru najpoželjniji poslodavac je Coca-Cola HBC BH, dok se u sektoru Farmacije među TOP 3 pronašla i kompanija Pharmamed d.o.o. Najpoželjniji poslodavac u Distributivnom sektoru je kompanija NELT, dok je među TOP 3 izabrana i kompanija ORBICO.

Među najpoželjnijim poslodavcima u Financijskom sektoru izabrana je NLB Banka d.d. Sarajevo, dok se u TOP 3 u sektoru proizvodnje pronašla i kompanija GS – TMT d.o.o. Travnik.

Prema mišljenju bh. javnosti, Najinkluzivniji poslodavac u BiH za 2023. godinu je kompanija NELT. Nainkluzivniji poslodavac je kompanija koja promovira i svakodnevno radi na poboljšanju ljudskih prava, te je opredijeljena za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika/ca i kandidata/kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva.

“Ove godine, dm drogerie markt d.o.o. ponosno prima titulu najboljeg „Family Friendly“ poslodavca u Bosni i Hercegovini, u sklopu nagrade Populacijskog fonda Ujedinjenih Nacija (UNFPA), kao partner projekta Najpoželjniji poslodavac. Kroz implementaciju projekta „Više mogućnosti kroz provođenje politika koje usklađuju porodicu i karijeru“, podržanog od strane Austrijske razvojne agencije, UNFPA nastavlja svoju predanost stvaranju radnih mjesta koja potiču ravnotežu između obiteljskih i karijernih ciljeva, s posebnim naglaskom na žene”, istaknuo je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u Bosni i Hercegovini.

Pored ranijih opće poznatih najznačajnijih faktora kao što su: dobar odnos prema zaposlenicima, pozitivno radno okruženje i sigurnost zadržavanja radnog mjesta a koji utiču na odabir najpoželjnijeg poslodavca, ove godine među najznačajnijim faktorima istaknuti su i fleksibilno radno vrijeme za roditelje i druge uposlenike koji brinu o članovima obitelji, kao i mogućnost povećanja plaće. Ispitanici su pokazali da im je izuzetno važno da radno mjesto omogućava dobar balans poslovnog i privatnog života.

U dvomjesečnom istraživanju, ove godine nominirano je preko 500 kompanija koje su dobile preko 230.000 glasova. Istraživanje je provedeno putem online ankete na portalu MojPosao.ba.

Što se tiče strukture ispitanika, u istraživanju je sudjelovalo najviše osoba između 30 i 34 godine. Najveći broj ispitanika, 78% njih je zaposleno. Kada je u pitanju način na koji su se upoznali sa radom kompanije za koju su glasali, najviše njih 63% je odgovorilo putem zaposlenika te kompanije, a 11% putem društvenih mreža.

Za odluku promjene kompanije, navode se primarno sljedeći razlozi: niska plaća, loša atmosfera među radnim kolegama, loš odnos poslodavca prema zaposlenima, prevelik obujam posla, nedostatak povratnih informacija za radni učinak.

Beneficije koje se očekuju od budućeg poslodavca su: fleksibilno radno vrijeme, dodatni slobodni dani, druženja i putovanja u organizaciji kompanije, rad od kuće, te plaćeni dodatni zdravstveni pregledi.

Najatraktivniji sektori za rad prema ovom istraživanju su: Maloprodaja, Distribucija, Proizvodnja, Nafta i plin, priopćio je MojPosao.ba.