Veliča duša moja Gospodina… (Lk 1, 46)

Lijepo i svečano bilo je ove subote u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju gdje je na groblju Glavičice zlatnu misu slavio don Marko Kutleša, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nazočne svećenike, časne sestre i vjernike uvodno je pozdravio mjesni župnik don Ivan Bebek, posebno se obraćajući zlatomisniku:

– Prošli ste veliku dionicu puta koju vam je Bog povjerio u službi Njegovoj za dobrobit Crkve i hrvatskoga naroda u Domovini, po svijetu i Vašim biskupijama i provincijama. Uzvratio Vam Gospodin svojim milosrđem za svaku žrtvu i velikodušnost, za svaku strpljivost i poslušnost, za svaku toplu riječ utjehe i ohrabrenja, za svaki liturgijski čin, misnu žrtvu i molitvu kojm ste ispunjavali svoje poslanje, a po kojima je Gospodin Bog dolazio Vama i povjerenom puku Božjem.

Uz brojne svećenike, časne sestre i vjernike, koncelebrirano misno slavlje predslavio je biskup Dražen Kutleša – koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije, inače jedan od prvih don Markovih susjeda u rodnom im Dučiću.

– Svećenik i žrtva jesu jedno te isto, kazao je mons. Kutleša koji je tijekom homilije govorio o tomu što to konkretno znači, a može se primijetiti i u životu današnjega slavljenika.

Zlatomisniku i vjerničkome puku obratio se don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, pročitavši čestitku koju je don Marku uputo mjesni biskup mons. Petar Palić.

Zanimljivo je bilo čuti i vjerničko svjedočanstvo o životu i primjeru tihoga, skromnoga, ali i vedroga i šaljivoga don Marka, a kazivao ga je Ljubo Primorac, ministrant u njegovoj  bivšoj župi.

Na koncu misnoga slavlja nazočnima se obratio zlatomisnik don Marko Kutleša, uputivši najprije zahvalu Bogu na svećeničkom pozivu, te njegovim pokojnim roditeljima Stipanu Kutleši i Milici, r. Ćavar na daru života, potom rodbini, prijateljima i svima koji su ga svojim molitvama i ljubavlju nesebično pratili.

– Da se i sto puta rodim, opet bih bio svećenik. Otkako sam postao svećenik, svakodnevno molim za cijeli svijet, a osobito za svoj hrvatski narod – kazao je don Marko, dodavši da mu je jedino žao što još nije u Africi čiji čovjek nikada ne govori protiv Boga.

 

Među nazočnim vjernicima, ovom slavlju nazočili su i predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, potom Ivan Šarić, jedan od rijetkih Hrvata koji je svojevremeno bio član u papinskoj švicarskoj gardi, podrijetlom iz Prisoja, te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, također prisojačke gore list.

– Don Marko je naš rođak i danas sam ovdje privatno. Sjećam se da sam prije 50 godina bio nazočan i na proslavi njegove mlade mise, a evo me i danas na proslavi zlatne mise. Supruga i ja smo htjeli za ovo izdvojiti vrijeme i za to se mora naći vremena jer nas to sjedinjuje. Danas smo svi zaposleni, ali vrijeme za važne stvari moramo naći, a to je pripadnost obitelji, kršćanskoj vjeri i zavičaju, te svojom nazočnošću uvijek posvjedočiti ono u što vjerujemo. Dakle, ne smijemo se otuđiti. Jako sam ponosan što sam i sam prisutan na don Markovoj 50-oj obljetnici misništva, kazao je ministar Grlić – Radman.

Nekoliko riječi s nama je podijelila je i č.s. Aurelina Kutleša, don Markova sestra.

– Naša majka je imala samo nas dvoje djece. Evo oboje smo u duhovnim zvanjima. Sretna sam i ponosna što je moj brat dočekao proslavu svoje zlatne mise i zahvalna sam Bogu i roditeljima za naše pozive. Roditelje sam dvije godine molila da me puste u duhovno zvanje, prisjeća se u smijeh s. Aurelina.

 

Uz zlatomisničko slavlje, dodajmo da je danas na groblju Glavičice blagoslovljen kip Gospe Lurdske – dar Prisojanina Jure Šole, a na poticaj don Marka Kutleše.

Don Marko Kutleša rođen je u Prisoju 1. kolovoza 1944. godine.  Za svećenika je zaređen u Studencima, 29. lipnja 1971. godine. Već nakon bogoslovskih dana imao je želju poći u misije te je kao misionar djelovao u Ruandi od 1982. do 1994. godine. Tijekom svećeničke službe don Marko je obnašao službu vikara za pastoral, bolničkoga kapelana u Mostaru, te bio župnik na Rudniku, Drežnici, katedralni župnik u Mostaru, župnik u Gabela Polju. Sada se nalazi u svećeničkom domu u Mostaru.

Don Marku upućujemo iskrene čestitke na velikome jubileju – proslavi 50 godina svećeništva, ali i čestitke u prigodi sutrašnjega rođendana!

Zora Stanić/Tomislavcity