Nakon uspješne promocije u rodnome gradu, jučer je i u Đakovu promovirina druga knjiga kratkih priča Ivana Ćurić Iz dnevnika jedne mlade 2 – Srića je u malim stvarima. O knjizi su pred đakovačkom publikom i 10-ak gostiju pristiglih iz Tomislavgrada govorili prof. Mirko Ćurić i prof. Snježana Redžepagić, kazavši kako je lako zainteresirati čitatelja koji voli čitati, ali je teško zainteresirati čitatelja koji ne voli čitati, a Ivana je upravo to postigla ovom knjigom.

U svome osvrtu na knjigu prof. Ćurić je rekao:

“Ova zbirka priča je vrlo zanimljiva. Na prvi pogled čini se kao neka lagana literatura koja nas zabavlja i nasmijava, a zapravo se u njoj krije duh vremena, način života jednoga mjesta, a pored toga prenosi poruke koje su u današnjem vremenu vrlo zanimljive. Ivanina mlada ruši predrasude kako je život bolji uvijek negdje drugdje i kako je trava zelenija u tuđem dvorištu.Ona zna da je za sriću potrebno malo,da je srića u malim stvarima! Ovo je jedna lijepa, topla knjiga puna optimizma koja se razlikuje od većine onoga što se danas piše. Suvremena literatura je prepuna nezadovoljstva i negative. Ivanina knjiga odudara od općeg tona u hrvatskom društvu i zapravo donosi jednu svježinu u taj prostor.”  

Valja istaknuti da je spomenutome događaju nazočio i novoimenovani pomoćni Đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić.

Biskup Ćurić je ovom prigodom kazao da je pročitao i prvu Ivaninu knjigu i da ga njezin sadržaj i jezik uvelike podsjeća na naš kraj.

– Nedavno sam čitao jednu knjigu koja govori o odrastanju u slavonskoj obitelji i osjetio sam je u duši svojom. Mogao sam je osjetiti, doživjeti, a isto je s ovom knjigom, to je također moje. Ta dvostrukost je bogatstvo i zato mi je drago da ste došli ovdje u Slavoniju – kazao je između ostaloga mons. Ćurić čije se skori dolazak očekuje rodnome kraju njegovih roditelja.

U glazbenome djelu programa nastupili su mladići iz SSŠ Antuna Horvata iz Đakova.

Na koncu dodajmo da je duvanjska ekipa, uz nazočnost ovomu kulturnom događaju, u pratnji svojih đakovačkih i vrlo ljubeznih domaćina obišla biskupske dvore, Đakovačku katedralu te kušala misna vina.

Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.