Uoči večerašnje tribine: „Jedinstvo ili zajedništvo; demokracija ili jednoumlje“ koja će, u organizaciji Udruge Hrvatska zvona, biti održana večeras, u petak, 27. travnja s početkom u 19 i 30 u Skupštinskoj dvorani u Tomislavgradu i na kojoj će govoriti profesor Marko Tokić, predsjednik spomenute Udruge, Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke te Krešimir Tabak, jedan od utemeljitelja Udruge Hrvatska zvona, prenosimio i emisiju Naše TV u kojoj je voditelj Marijo Vrankić ugostio predsjednika HRS-a Slavena Raguža.

„Nema dogovora, pregovora i razgovora s bilo kim tko je bio dio Alijanse ili Platforme i nema političkog djelovanja s onima kojima je cilj zauzeti mjesto koje trenutačno zauzima HDZ BiH i nastaviti s koruptivno-uhljebničko-nepotističkim načinom vođenja politike hrvatskog naroda“ rekao je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, gostujući u emisiji „Dobar, loš, zao“ urednika Marija Vrankića.

Raguž je ponovio da će Hrvatska republikanska stranka na predstojeće izbore ići samostalno, jer nitko, osim pojedinih udruga, poput Hrvatskih zvona, nije pristao na ova, ranije spomenuta, načela. „Zajedništvo i jedinstvo hrvatskih stranaka je potrebno poslije izbora, jer tada kreću podmićivanja, podmetanja i kupovine koje dovode do situacije kada se kreiraju „alijanse“ ili „platforme“. Naveo je kako je HRS na prošloj sjednici predsjedništva HNS-a predlagao Deklaraciju koju bi potpisale sve stranke članice HNS-a, a prema kojoj se poslije izbora neće ići u bilo kakve dogovore za bilo koju od razina izvršne vlasti dok se ne donesu zaključci po pitanju izmjene Ustava BiH, izmjene cjelokupnog koncepta BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni te prema kojoj će se poštivati ona načela na kojima će počivati predizborna kampanja, no to, naravno, nije prihvaćeno. Protiv su bili u HDZ-u 1990, koji su kazali da će u koaliciju ići sa svim hrvatskim strankama, osim s HDZ-om BiH. „Tko god imalo poznaje političku situaciju Hrvata u BiH, zna što to znači“, naglasio je Raguž. 

Raguž je i odgovorio na pitanje o tvrdnjama kako je HRS produžena ruka HDZ-a BiH: „Iz diplomatskog kora su mi prenijeli kako to tvrde čelnici HDZ-a 1990. Žao mi je što mi nitko to nema hrabrosti reći u lice, jer bi priupitao na koji način je Martin Raguž postao zastupnik u Domu naroda, tko je uz HDZ BiH podržao suicidalni zakon o trošarinama, tko je uz HDZ BiH podržao besmisleni zakon o MIO/PIO, tko je uz HDZ BiH podržao protuustavne izmjene Zakona o proračunima s kojima se Mostaru nametnuo Proračun. Na kraju krajeva, upitao bih kome hadezeovi načelnici plaćaju stranačke prostorije.

Politiku HDZ-a BiH u zadnje četiri godine je ocijenio poraznom, govoreći kako, ne radeći apsolutno ništa za dobrobit hrvatskoga naroda, legitimni predstavnici snose jednaku odgovornost za gaženje hrvatskog legitimiteta kao i bošnjačka politička elita: „na prošlim općim izborima su dobili plebiscitarnu podršku koju su zloupotrijebili pri svim prigodama. Zaboravili smo kako su naši digli ruku za Emira Suljagića kao zamjenika ministra obrane i za ustupanje hrvatskog mjesta u Vijeću ministara čovjeku iz DF-a. Glasovali su za pozitivnu ocjenu rada Tužiteljstva koje diskriminira hrvatske branitelje, stavljajući se otvoreno na stranu velikobošnjačke politike. Nisu napravili apsolutno ništa od onoga na temelju čega su ljudi glasovali za njih, počev od ustupanja ministarstva branitelja Bošnjacima, pa do odbijanja izmjena zakona o pripadnosti javnih prihoda, na osnovu kojeg Sarajevo krade ostale krajeve BiH“. Spomenuo je i činjenicu kako se i novcima hrvatskih poreznih obveznika financiraju šovinistički projekti poput „Muzeja genocida“ u Mostaru, za čije financiranje su digli ruku i stavili potpis i hrvatski ministri iz vlade HNŽ-a.

Naglasio je kako se u zadnje četiri godine pokazalo kako je jedina politika koju provode hrvatski čelnici, kadrovska politika i kako se cijeli sustav stavio u službu odnarođene elite, naviknute da im porezni obveznici kupuju stanove, nekretnine i da im se kreditiranjem na već postojeće kredite financira lagodna kvaliteta života, dok o običnom čovjeku nitko ne razmišlja. U odnosu na druga dva naroda, kao najveći problem je naveo činjenicu da hrvatski politički predstavnici jednostavno ne znaju artikulirati hrvatske nacionalne interese.

U emisiji je bilo govora i o izmjenama Izbornog zakona, o politici koju vodi bošnjački član Predsjedništva BiH, o epitetima i etiketama koje na adresu HRS-a stižu iz HSP-a BiH i HDZ-a 1990…

 

Hrvatska republikanska stranka i Naša TV