Foto: Canva

Izvršni direktor Uefe za suđenje, Talijan Roberto Rosetti, najavio je kako će suci za vrijeme skorašnjeg Europskog prvenstva u Njemačkoj sve ključne odluke objasniti kapetanima reprezentacija.

“Biti sudac u modernoj igri vrlo je teško. Sudac donosi između 200 do 250 odluka po utakmici, to je jednu svake 22 sekunde, ponekad u teškim i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom, a svaku od njih pomno proučavaju i iznova promatraju iz više različitih kutova i navijači i stručnjaci,” navodi Rosetti u otvorenom pismu koje je objavljeno na Uefinom portalu, prenosi Sportklub.

“Želimo da suci snažne osobnosti donose i preuzimaju odluke, što ponekad može biti nepopularno, na terenu, ali u isto vrijeme želimo da budu otvoreniji i objasne što je dovelo do određenih odluka. Oni dobivaju puno informacija od pomoćnog video suca (VAR), a mi smo spremni razgovarati i podijeliti više detalja s igračima i trenerima kako bismo im pomogli da razumiju kako je donesena odluka,” najavio je 56-godišnji Talijan.

Nemoguće objasniti odluku svakom igraču na terenu

Rosetti piše kako je sucima nemoguće obrazložiti odluku svakom od 22 igrača na terenu, predloživši da kapetani budi jedini igrači koji razgovaraju sa sucem.

Rekao je da je ideja jednostavna. Traže da sve momčadi osiguraju da njihov kapetan bude jedini igrač koji razgovara sa sucem. Mole kapetane da osiguraju da njihovi suigrači ne napadaju i ne okružuju suca, omogućujući izravne razgovore kako bi se odluka prenijela pravovremeno i s poštovanjem.

“O nekim odlukama će se, naravno, uvijek raspravljati. Međutim, mi u UEFA-i želimo da suci objasne više svojih odluka svim momčadima koje se natječu na nadolazećem turniru UEFA EURO 2024.”, rekao je Rosetti.

“Pozitivno naslijeđe za budućnost lijepe igre”

U slučaju da je kapetan vratar, morat će biti imenovan vanjski igrač koji može ispuniti ovu ulogu ako se dogodi incident na suprotnom kraju igrališta.

“Prihvaćanje ovog pristupa i osnaživanje sudaca dovest će do povećanja ionako vrlo visoke kvalitete suđenja na našim natjecanjima i boljih utakmica u kojima će igrači i navijači uživati tijekom turnira. Ako možemo olakšati konstruktivan dijalog između sudaca i kapetana momčadi, svi će imati koristi, a mi ćemo ostaviti pozitivno naslijeđe za budućnost lijepe igre. Igra koju svi volimo,” navodi Rosetti.