Nakon mise devetnice večeras je u Franjevačkoj galeriji u Tomislavgradu otvorena izložba – „Kruh nebeski“, izložba molitvenika iz fundusa Gradskog muzeja Požega koja sadrži 96 molitvenika tiskanih od 17. do 20. stoljeća na različitim pismima i jezicima. Izložbu je otvorenom proglasio duvanjski gvardijan fra Bože Milić.

Izložba je nazvana po istoimenome molitveniku koji je ujedno doživio i najviše izdanja u povijesti hrvatskoga nakladništva. Najstariji među izloženim molitvenicima potječe iz 1681. godine a tiskan je na francuskome jeziku. Na izložbi se nalazi i prvo cjelovito izdanje Biblije na hrvatskome jeziku iz 1831. godine, kazala je kustosica požeškoga gradskog Muzeja Ljiljana Marić.

Ovi molitvenici su više od „obične“ knjige vjerskoga sadržaja.   Lijepo uvezeni i ukrašeni različitim materijalima – metalom, tkaninom ili bjelokosti svjim sadržajima svjedoče o  povijesti i životu hrvatskoga naroda. U nekima od njih nailazimo i na imena vlasnika komu su pripadali budući da su se se posuđivali u vrijeme kad knjige nisu bile dostupne, a javne knjižnice nisu postojale. U nekima su sadržane i druge bilješke koje svjedoče o životu i vlasniku molitvenika i njegove obitelji, a pokazuju da su bili i jedina knjiga (intimna) u koje se sve važno u životu zapisivalo. Oni predstavljaju pravo književno i kulturno blago zavičajne nabožne literature.

Uoči ove izložbe Ljiljana Marić, kustosica požeškoga Muzeja u programu Radija Tomislavgrad je među ostalim kazala da su ti molitvenici svojevremeno služili za poučavanje, ali i za „pokazivanje“, kao primjerice danas automobili.

Foto: Tomislavcity

Posjetitelji izložbe večeras su mogli vidjeti i najstariju poznatu sačuvanu krunica na tlu Hrvatske, s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće koja je pronađena tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini kraj Požege 2019. godine. Krunica je pronađena uz posmrtne ostatke starije ženske osobe zajedno s bulom pape Bonifacija IX.

„Temeljem rezultata antropološke analize, pisanih izvora i pronađenih pokretnih nalaza, pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima pripadnice plemićkog roda Podvrški Margareti kojoj je papa 1397. godine izdao nama danas nepoznatu ispravu.“, rekla je gospođa Marić.

Za razliku od današnje krunice, ova ima 150 zrna što je ujedno predstavljalo 150 molitava Oče naša koje su nepismenim redovnicima bile zamjena za 150 psalama koje su trebali dnevno izmoliti.

Izložba iz fundusa Gradskoga muzeja Požege u Tomislavgradu ostaje otvorena do 11. rujna.

Tomislavcity