Foto: Tomislavcity

 

Nakon mise devetnice koju je večeras u duvanjskoj spomen-bazilici predslavio župnik fra Hrvoje Miletić, u Galeriji KIC-a otvorena je izložba Poezija u drvetu, akademskoga kipara Ive Nedića čime je ujedno svečano otvorena i ovogodišnja manifestacija Dani sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu.

U ime ove naše ustanove i organizatora manifestacije posjetitelje su pozdravili i prigodnu riječ uputili ravnateljica KIC-a Danijela Papić i Tomislav Vučemil te općinski načelnik Ivan Buntić koji je ujedno ovom prigodom i službeno proglasio Dane sv. Nikole Tavelića otvorenima.

Posjetitelji su na ovoj izložbi mogli vidjeti 80-ak vrlo lijepih i zanimljivih radova, skulptura različitih oblika i motiva iz bogatoga Nedićeva opusa.

Stručni osvrt ovoj izložbi u kataloškom predgovoru dao je naš duvanjski akademski slikar Ivica Gabrić.

„Skulpture Ive Nedića maestralne su skladbe oblika i forme pune svjetlosti i ljepote u ritmu svijetla i sjene, čiste su to simfonijie u drvetu, njegovom primarnom materijalu u kom se izražava. Drvo je instrument njegove duše i bila. Uz kamen i bjelokost, drvo je materijal od kog se oduzima od površine volumena i umjetničkog djela“.

U kratkome razgovoru za Tomislavcity autor izložbe je večeras imao samo lijepe riječi za naš zavičaj koji ga oduševljava kako ljudima tako i prirodom potvrdivši da su umjetnost i kiparstvo njegova istinska ljubav s kojom ostaje „dosljedan svom etičko moralnom kompasu i vjeri u ono što umjetnost treba ili bi trebala biti…“ (I. Gabrić)

Izložba ostaje otvorena sve do 20. kolovoza pa će ljubitelji likovne umjetnosti zasigurno naći vremena i nadahnuti se Poezijom u drvetu talentiranoga i renomiranoga umjetnika iz Novoga Sela kod Bosanskoga Šamca koji je cijeli svoj život posvetio kiparstvu i koji je izlagao u mnogim zemljama.

Izložba je i prodajnoga karaktera.

Z.S.Tomislavcity