Zazivom Duha Svetoga započela je još jedna duhovna obnova OFS-a Hercegovina, koja se tradicionalno svake godine održava povodom svetkovine sv. Ljudevita, suzaštitnika Franjevačkoga svjetovnog red. Ove godine se hercegovačko bratstvo OFS-a 25. kolovoza okupilo u Tomislavgradu u župnoj crkvi svetog Nikole Tavelića.

Sve prisutne je najprije pozdravila područna ministra Mirela Barbarić koja se u svom govoru, u ime svih franjevačkih svjetovnjaka iz Hercegovine, zahvalila i na neki način oprostila od dosadašnjeg područnog duhovnog asistenta fra Antonija Šakote. Nakon dvije godine obnašanja ove službe fra Antonio je kormilo duhovnog vodstva OFS-a Hercegovina prepustio novoimenovanome duhovnom asistentu fra Dani Karačiću. Fra Antonio se trećarima obratio sa zahvaljivanjem i vjerom u njihove molitve. „Gdje god bio znam da ova vojska moli za mene, osjetio sam to na vlastitoj koži“, rekao je. Fra Dane, fratar koji svojim iskustvom i ljubavlju već godinama prati rad OFS-a, obraća se s poticajnim riječima kako je treći red duhovna snaga Hercegovine.

Nakon uvodnih govora uslijedilo je predavanje fra Slavena Brekala, župnika župe Duvno. Govorom o osam blaženstava fra Slaven je isprovocirao nutrinu svih prisutnih. Duboko i sadržajno je protumačio Isusov govor, ukazavši na puno stvari o kojima sigurno nikada nismo niti razmišljali, a kamo li razumjeli. Fra Slavenov nagovor je bio jako poučan i poticajan tako da je zaista nezahvalno prenositi ga u kratkim crticama.

Nakon ovog predavanja uslijedila je krunica, potom sveta misa koju je predvodio fra Antonio Šakota uz koncelebraciju fra Slavena i fra Dane. U svojoj propovijedi se fra Antonio osvrnuo na sv. Ljudevita i njegov primjer poučavanja mladih, onih kojima danas sve više nedostaje ljubavi i samopouzdanja. Potom nas je kroz klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, do kraja nastojao duhovno obogatiti i približiti Kristovoj ljubavi, u čemu mu je pomogao zbor Frame Tomislavgrad koji je svojim pjevanjem potaknuo sve prisutne da kroz molitvu i pjesmu u punini zajedništva slave Gospodina.

Na koncu slijedi druženje uz zakusku koju su pripremili domaćini, članovi OFS-a Tomislavgrad.

Zahvala Bogu na ovom prekrasnom danu i dakako svima koji su sudjelovali u organizaciji. Obogaćeni Duhom Svetim krenimo u svijet živeći Evanđelje kako je to činio naš učitelj sv. Franjo i njegov sljedbenik, a naš uzor sv. Ljudevit.

Tekst: Ivana Ivanković, OFS Kočerin/Franjevački samostan Tomislavgrad
Fotografije: Zora Kvesić,OFS Kočerin