Foto: Tomislavcity

U pravoslavnom hramu svetoga Nikolaja Čudotvorca u Tomislavgradu, izgrađenom 1864. godine, danas je služena liturgija i proslava krsne slave.

U nazočnosti malobrojnih pravoslavnih vjernika s prostora naše općine, te vjernika pristiglih iz drugih općina u BiH i Srbije, koji su uglavnom podrijetlom iz općine Tomislavgrad, liturgiju je predvodio Marko Gojačić paroh mostarski. U liturgijskoj proslavi sudjelovao je i Aleksandar Grčić paroh blagajski i duvanjski.

Kao i svih prethodnih godina liturgiji su nazočili predstavnici tomislavgradske Islamske vjerske zajednice i Katoličke crkve, kao i predstavnici općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije.

Foto: Tomislavcity

Primjetno je da se uređuje ulaz u dvorište pravoslavne crkve i da će uskoro biti postavljene i kapije. Također, u dvorištu je pokošena trava i sve je lijepo očišćeno. Nažalost, dade se primjetiti da je svake godine manji broj vjernika, stariji izumiru ili više nisu u mogućnosti putovati, a mlađi nisu toliko vezani za rodni kraj njihovih roditelja.

Nakon završetka obreda vjernici pristigli s raznih strana nastavili su druženje u prostorijama obližnje Gimnazije Marka Marulića, gdje je općina Tomislavgrad i ove godine organizirala prigodni domjenak.

Nakon okrjepe mnogi su se uputili prema svim pravoslavnim grobljima na području naše općine u kojima su pokopani njihovi najmiliji.

Tomislavcity