Foto: Tomislavcity

Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje

Posebno svečani i veliki dan je ove subote uoči svetkovine Duhova u Župi sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu gdje je sakrament svete potvrde primilo 94-ero mladih. Sakrament potvrde udijelio im je mjesni biskup mons. Petar Palić koji je ujedno predvodio koncelebrirano misno slavlje. Podsjećamo da smo u našoj Župi i prošle godine imali 94-ero krizmanika.

– Jedino Duh Sveti, Duh Božji ima snagu obnoviti naša srca a onda i po nama obnavljati ovo lice zemlje. Krizma nije samo obred od sat – dva, običaj koji treba zadovoljiti, naći kumove i potrošiti novce na odjeću i obuću i proslavili taj dan. Krizma je zapravo nešto drugo. Za nas vjernike bi trebalo biti važno ono što sada ovdje činimo.

U sakramentu potvrdu daje vam se jedan Duh, Isusov Duh, Božji Duh ta trajna ljubav, spona, povezanost između Oca i Sina. Ovdje sve svjedoči o toj snazi ljubavi koju najbolje možemo iskusiti kod slavlja svete mise. U njoj je najočitija snaga ljubavi koju Bog ima prema svima nama, kazao je biskup Palić. Još jednom je naglasio da je ovaj dan itekako važan za ovu vjerničku zajednicu, biskupiju, osobno za krizmanike i život njihove obitelji i za njihovu budućnost te da trebamo otvoriti svoje srce djelovanju Duha Božjega.

Dođi, Duše Presveti

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez božanstva tvojega
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.

Našim krizmanicima, njihovim roditeljima, rodbini i kumovima neka je sretan i blagoslovljen ovaj veliki dan sa željom da ih kroz život uvijek prate Duh Sveti.

Tomislavcity