Ovonedjeljno, u pojedinim trenutcima olujno nevrijeme i južina možda je neke i onemogućilo u dolasku na današnju svetu misu u tomislavgradsku baziliku. No, oni koji su došli slaviti Gospodina nisu mogli ne zamijetiti završeni, usudili bi se reći i monumentalni, mozaik. Naime, tijekom protekloga tjedna završeni su radovi na mozaiku, remek-djelu akademskog slikara Josipa Botterija Dinija iz Splita, poznatog po svojoj sakralnoj tematici, posebno vitrajima i mozaicima. Nakon što su vrijedni radnici skinuli 12- metarsku skelu mozaik se pokazo u svoj svojoj ljepoti.

Napomenimo da su već ranije završeni radovi na pola prstena kupole i na dva pokrajna stupa na kojima kupola “stoji”. Završetkom radova na preostala dva stupa i drugoj polovici prstena, kupola je dobila svoj konačni izgled.

Ranije su bili postavljeni mozaici dvojice evanđelista – sv. Marka i sv. Mateja, a na preostala dva stupa sada su pridruženi sv. Ivan i sv. Luka. Tzv. prva polovica prstena kupole već od prije ukrašena je nebeskim Jeruzalemom, tj. mučenicima i velikanima našeg Hrvatskog naroda.

Druga polovica ukrašena je slikama milosrdnog Isusa prema događajima koje zapisa sv. Luka u svojem evanđelju: susret Isusa i Marije Magdalene; Isus i Jerihonski slijepac; Isus milosrdni Samaritanac; Milosrdni otac; te Isus Dobri pastir.

Ples boja i sitnih detalja daje potpuno novu dimenziju našoj bazilici.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Tomislavcity