U prepunoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije večeras je predstavljena knjiga “Geniji, varalice i oni treći – ogledi o odnosu znanosti i vjere” , autora prof.dr.sc. Ivice Musića, sveučilišnoga profesora i dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Svoje zadovoljstvo iznimno velikim interesom za ovaj kulturni događaj, u ime organizatora Matice hrvatske Tomislavgrad, izrazio je prof. Mate Kelava.

– Ovo su eseji u kojima se analiziraju, promišljaju i međusobno uspoređuju razne znanstvene, filozofske spoznaje, teorije i pravci. Opisuju se usponi i padovi u razvoju ljudske misli i znanosti, ali i u kulturnom i društvenom životu i civilizacijskom napretku uopće, o knjizi je, između ostalog, kazao prof. Mijo Tokić.

– Stil pisanja je i znanstven i literaran, jasan, precizan, objektivan i logičan, literaran, poetičan pun neobično snažnih metafora, gradacija, aluzija, doskočica. Često ironičan, izričaj je često barokni, kićen što autor osobito voli, sve u funkciji da naglasi, isprovocira i potakne misao. – dodao je prof. Tokić.

– Autor Musić donosi niz povjesnih činjenica kako i vrhunski znanstvenici mogu biti vjernici. No on uočava i jednu neprekidnu praksu i napor koji imaju cilj proglasiti smrt Boga, nesnošljivost prema svakom obliku religioznosti i čovjeka postaviti na mjesto Boga. – kazao je doc. dr. sc. Mate Buntić, prodekan za znanost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

O ovoj je knjizi večeras u Tomislavgradu također govorio i prof. Krešimir Tabak, asistent na studijima filozofije i politologije na spomenutom Sveučilištu.

– Iznimno mi je zadovoljstvo što sam večeras ovdje s vama i što sudjelujem u promociji knjige našega dekana, mojega mentora i profesora Ivice Musića. Djelom znakovita naslova “Geniji, varalice i oni treći” autor se pridružuje društvu svjetskih znanstvenika kojemu pripadaju intelektualne veličine poput Terryja Eagletona i Briana Greena. Pitamo se što povezuje jednog britanskog teoretičara književnosti, jednog američkog fizičara i hrvatskog autora zbirke ogleda “Geniji, varalice i oni treći”? Svojim literarnim stvaralaštvom oni dokazuju kako se o najdragocjenijim problemima ljudske spoznaje može pisati i na popularan način- istaknuo je profesor Tabak.

U ime nakladnika “Naših ognjišta” prigodne riječi uputio je fra Gabrijel Mioč, ističući kako je ova knjiga dvanaesta po redu tiskana u ovoj nakladi prošle 2017. godine, što bi značilo da su “Naša ognjišta” svaki mjesec tiskala po jednu knjigu.

Okupljenima se na koncu obratio i sam autor koji se srdačno zahvalio svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove promocije. Osobitu zahvalnost izrazio je svojoj obitelji, supruzi Danijeli i svojim roditeljima.

Ovomu dodajmo da je voditeljica programa bila izvrsna novinarka Radio postaje Tomislavgrad Marija Letica, dok je glazbenim nastupom okupljene obradovao njezin kolega Stipe Ćurčić Ćipa.

Ivana Ćurić/Tomislavcity