Vijećnici Općinskoga vijeća Tomislavgrada na posljednjoj su sjednici usvojili odluku da se korisnici stalne socijalne pomoći oslobađaju plaćanja komunalne naknade.

– Svaki novi nameti kod građana izazivaju nezadovoljstvo i prosvjede, što je i logično jer u jednoj sveopćoj krizi ljudi jednostavno, uz sve velike troškove, nevoljko prihvaćaju i nove. Ovom dopunom o komunalnoj naknadi oslobodili smo određene socijalne kategorije koje za to moraju priložiti valjan dokaz, dokument kojim to potvrđuju. Svjesni smo da će i dalje biti negodovanja kod građana, ali svima nam mora biti jasno da se svugdje u naprednom svijetu komunalna naknada mora platiti. Sve nedoumice i nejasnoće građani mogu uputiti na općinsko poglavarstvo koje će s njima razgovarati i u okviru zakona i obveza o komunalnoj naknadi to riješiti – kaže za Večernji list Ilija Papić, predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrada, referirajući se pritom i na prijepore i sporove koji se vode u općini oko plaćanja komunalne naknade.

U obrazloženju odluke stoji da je zakonskim odredbama predviđena mogućnost da Općina može djelomično ili potpuno osloboditi od obveze plaćanja komunalne naknade određene kategorije pravnih ili fizičkih osoba te da se uvidjela potreba da se to u ovom trenutku učini.

Kako je za Večernji list kazala Marija Dilber, pravnica u Centru za socijalnu skrb Tomislavgrad, trenutačno stalnu socijalnu pomoć prima 96 osoba u iznosu 100 KM mjesečno. Dosad nije bilo oslobađanja od plaćanja davanja i obveza korisnika socijalne pomoći, prakticiralo se pomoći pri plaćanju troškova za električnu energiju preko jednokratne pomoći. Obveza plaćanja komunalne naknade, njezina visina i način plaćanja utvrđuju se pojedinačno za svakog obveznika rješenjem koje donosi Služba za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

– Obratit ćemo se općinskom Centru za socijalnu skrb da nam dostavi podatke za korisnike stalne socijalne pomoći i na temelju toga donijet ćemo rješenja kojima ćemo ih osloboditi obveze plaćanja komunalne naknade. Visina komunalne naknade ovisi o površini stambenog prostora. Primjerice, ako netko ima stan od 50 četvornih metara, komunalna naknada u 1. zoni iznosi 5 KM mjesečno, odnosno 60 KM godišnje. Inače, rješenja i računi izdaju se na godišnjoj razini, još ih nismo izdali za 2022. godinu, a korisnici socijalne pomoći sada će biti oslobođeni – kaže Zdravko Krišto, šef općinske Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Pet građevinskih zona

Cijena komunalne naknade utvrđena je na temelju pet građevinskih zona za tri vrste prostora – stambeni, proizvodni i poslovni. Kad je riječ o stambenom prostoru, cijena po četvornom metru u prvoj zoni iznosi 0,10 KM, u drugoj zoni 0,07 KM, u trećoj 0,045 KM, u četvrtoj 0,028 KM i u petoj 0,020 KM. Iznos koji korisnik stambenog prostora treba godišnje platiti dobije se množenjem površine stambenog prostora, cijene komunalne naknade po četvornom metru i brojem mjeseci u godini.

vecernji.ba

Foto: Tomislavcity/Arhiv