Što se dogodilo u 2020. godini?

Piše: Ante Matić – Borčanac

Živimo li u vremenu svjetskog biološkog rata. Enstein ga je predvirio, kad je rekao da se treći svjetski rat neće vodit metkom i raketom…

Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu?

Po dobru sigurno nećemo. Pamtit ćemo je po nevoljama koje su zadesile hrvatski narod. Malo je mirnodopskih godina u našoj povijesti kao što je ova minula zlagodina. Da, upravo tako kako sam je nazvao – zlagodina; ili bolje i točnije – godina zala.

Ova, 2020. godina na izmaku, zaista je bila grozomorna. Ne sjećam se gore godine otkad sam na kamen iz matere pao u ganjku na ploču one hladne i grozne zadnje ratne 1945. godine. Ova zlogodina me pomalo užasava. Kamo sreća da je nije ni bilo. Dogodila se. Ova godina je jedna od najtežih godina u ljudskoj svekolikoj prošlosti na ovom planetu.

Bit će upamćena kao zlogodina u kojoj se pojavila opake bolesti kojoj još uvijek nema lijeka, a kosi i odnosi milijune ljudskih života. Ova je godina za hrvatski narod, godina pandemije i zemljotresa ispod ovih krvavih nebesa. Ovo živo zlo došlo iz ateističke Kine raširilo se kao povodanj, ili bolje kao silovito tiha imoćna nevidljiva sila nemila, koja ubija ljude na svim meridijanima, u svim zemljama diljem kugle zemaljske. Bilo je još u prošlosti epidemija i pandemija. Ali, ništa nije tako planetarno, kao ova kineska korona, ovaj strašni virus, ovaj mali nevidljivi i opaki gad; ova korona zašla je u svaki zakutak ove naše Zemlje na kojoj trenutno živi oko osam milijardi ljudskih bića. Od te brojke, nas Hrvata tek je osam milijuna.

Dugo ovu bolest nisu shvaćali ozbiljno. Mislilo se; to je neka bezazlena, lokalna boljka, koja će ubrzo prestati i nestat. Jest belaja; ona se polako, a sigurno proširila diljem planeta i kosila i još uvijek kosi milijune ljudi. Čudno je da taj virus napada samo ljude. Nije mi jasno zašto nas lažu i izluđuju obmanama o bolesti, kojoj su, navodno, već iznašli lijek. Kamo sreća da je to istina. O svemu se može lagati, ali o bolest, jok!

Svakodnevno nas bombardiraju i izluđuju brojkama mrtvih i oboljelih u našoj zemlji i u još nekim zemljama. Bezimeni mrtvaci. Nikad niste čuli nijedno ime i prezime koroninih žrtava. Kako je teško danas živjeti, a još  teže umirati pod ovim krvavim podnebesjem. Zakopaju te kao ovcu. Iz nekih zemalja nismo nikad ništa saznali što se tamo događa i šta tamo kineski virius radi! Izgleda da je laž najučestalije ljudsko svojstvo i pojava. Lažu svi odreda i mali i veliki, i stari i mladi, i dobri i zli, i umni i bedasti, i školovani i nepismeni, i stručni i nestručni, i genijalci i bedaci, i vjernici i nevjernici…

Bariša je znao reći: Od kad sam sebe sama uvatio u laži nikom živu ne virujem i kako se nitko od laži nije udavio. Pitam se: kad će ljudi prestati lagati o kineskom virusu. Njihova odgovornost nije malena. Kafka je pisao, da nitko nije kriv, a da smo svi odgovorni. Kako je završio liječnik koji je prvi progovorio o tom opasnom virusu u Huanu. Zašto su Kinezi tako dugo šutjeli o zlu na pomolu, o tom bolu neprebolu, pa kad im se kođoja oteo i  pobjegao najprije u Italiju, pa u Iran. Zanimljivo i dirljivom za one koji ne vide dalje od nosa! Korona najprije je jurnula na super katoličku Italiju, a potom na super muslimanski Iran. Ta opasna sila nemila u početku je zaobišla Tursku i Arabiju. Kad je poharala stari kontinent, skoknula je preko velike bare do Amerike, a onda preko velikih voda i Afrike do Australije. Tako se svjetski biloški rat tiho proširio i Bože daj da brzo završi. Korona se širi na sve moguće načine. U jeku te strašne boli nepreboli, Hrvatsku su uzdrmali zemljotresi. Zemlja je postala nesigurno i neugodno mjesto za ljudski život.

Ante Matić – Borčanac

Napomena: Tekstovi i kolumne objavljeni na portalu ne izražavaju nužno stavove i mišljenje uredništva portala, već su osobni stavovi autora.