Učimo li djecu pravim vrijednostima? Jer djeca su Božje djelo i nemamo im pravo u odrastanju trovati njihovu krv. Jesmo li zarobljeni u svome egu?

Rođenjem od Boga dobili smo moralni kodeks u svojoj svijesti, on će uvijek djelovati dok ga okolina ne zarazi. Postanimo svjesni svoga ega. Tek tada će se umiriti ili nestati osjećaj nezadovoljstva i nemira koji nas proganja. Koliko energije potrošimo u konfliktima, nepotrebnim raspravama, samo da dokažemo nekome koliko smo u pravu? Baš tada, kada smo najviše bijesni, pokušajmo postati svjesni da je to zapravo ego u nama. I kad ga umirimo, taj bijes se lagano gasi jer ego gubi kontrolu. Ne smijemo mrziti! Bez obzira što nam drugi učinili, trebamo pomoći ljudima da se oslobode ega u sebi, tom najokrutnijem i najotrovnijem neprijatelju svakog čovjeka.

Prihvatimo istinu o sebi jer se ona ne može iskorijeniti. Ona tinja i živi u svima nama, ona je tu u našoj podsvijesti. Kad ostvarimo neki cilj u životu ne stanemo, već idemo dalje, žudimo za još većim ciljevima i shvatimo da nismo u potpunosti ispunjeni. Tako radimo i nastavljamo sve iz početka, uvijek iznova se dokazujemo cijeloga života. Dobili smo najvrjedniji poklon od Boga, a to je život. Kako to živimo u suvremenom svijetu gdje se brzo odlučuje i ne živi baš dobro jer nas vodi naš ego? Žeđamo. I baš kao u onoj pjesmi, pojimo ga, ne zato što nam je dobro i što nam dobro stoji, već da njega napojimo živeći u njegovoj nemilosti, nemiru i bolesti cijelog bića. 

Stanko Ćurčić, prof.