Foto: Dalmacijanews

Svečano misno slavlje na splitskoj Rivi povodom blagdana svetog Dujma predvodio je Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.

U svojoj homiliji Puljić je u prvi plan stavio Ivana Pavla II. koji je do zadnjeg dana života bio u pokretu i među ljudima.

– Istrošio se obilazeći svijetom i braneći ljudska i božanska prava. Ostavljao je dojam poniznog i skromnog pastira koji je djelovao proročki, snažno i zauzeto. Volio je tišinu i samoću. Ali, pamtimo ga i kao predvoditelja velikih masovnih okupljanja gdje je u životnom ringu pokazao umjetničke manire oca i svetog svećenika. Neumorno je propovijedao o Bogu koji ne prolazi, dok obličje ovog svijeta prolazi i nestaje – kazao je.

Mladi su mu, kaže Puljić, bili na prvom mjestu, a onda…

– U drugom krugu nalazili su se oni „koji oblikuju javno mnijenje“: Državnici, znanstvenici, političari, djelatnici kulture i obavijesnih sredstava. Obraćao im se u različitim prigodama, te neumorno ponavljao da će se pravi napredak dogoditi kad se „poveže tehnika s etikom, a vjera udruži sa znanošću“. Vjera, dakle, u zagrljaju sa znanošću i tehnika pod ruku s etikom dat će, po mišljenju Karola Wojtyle, pozitivan obol razvoju i doprinijeti napretku i općem dobru društva i svijeta. 
Spomenuo je i Papino ranjavanje te herojski čin oprosta svojoj dvojici atentatora.
– U prigodi povijesnog susreta na Hipodromu u Zagrebu (1994.), u tijeku najžešće agresije jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj, poručio i zamolio da „budemo kadri oprostiti i moliti oproštenje“. Pomozi nam da Te slušamo i slijedimo Tvoje pastirske i očinske savjete kako bismo izgrađivali Lijepu Našu na principima ljubavi, pravednosti i solidarnosti. Neka Europska Unija, u koju smo ove godine ušli, da bude kontinent mira i napretka, tolerancije i razumijevanja – kazao je i dodao da Ivanu Pavlu II. ne zahvaljujemo samo za misijsku vatru koju je zapalio, već i za osobitu ljubav i brigu koju je prema nama očitovao u teškim danima Domovinskoga rata, javlja Dalmacijanews.