Nedžad Imamović, Fojničanin koji se deklarira kao ateist i Bosanac, objavio je na YouTubeu videosnimku u kojoj ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Fojnice, podignutog pored ceste prema Franjevačkom samostanu, zastavu hrvatskog naroda naziva zločinačkom i agresorskom, piše Večernji list BiH.

Napadi na Hrvate

Zaključak je to do kojeg Imamović dolazi na kraju svojega video uratka, objavljenog na Youtubeu,  u kojemu se prisjeća djetinjstva u Fojnici u kojemu, kaže, nije bilo takvih simbola. Pri tom najprije aludira na grb sa šahovnicom, potom na pojam hrvatskog branitelja te u konačnici zastavu hrvatskog naroda.

– Zanimljivo da su branitelji hrvatski, a nedaleko odavde je samostan bosanskih franjevaca. Branitelji hrvatski, a samostan bosanskih franjevaca? – zapitao se Imamović. O ratu 90-ih kaže kako je to bio nekakav rat. – Ako su oni bili hrvatski branitelji, onda sam ja napadao – kaže Imamović te na kraju, nakon grba sa šahovnicom, osvrće se i na zastavu hrvatskog naroda.

– Pod ovom zastavom je napadnuta Fojnica. Ne možemo je drugačije nazvati već agresorska i zločinačka – zaključuje Imamović uz konstataciju kako se nada da takvih simbola u Fojnici neće biti.

Ono što Imamović, koji sebe u ranijim objavama na YouTubeu voli prikazati i kao poznavatelja povijesti te borca za građanska prava, prešućuje je da su Hrvati Fojnice ratne 1993. doživjeli nezapamćen egzodus. Posljedice toga su progon, ubojstva i brojni zločini za koje ni do danas nitko nije odgovarao. Među njima su i ubojstvo gvardijana i vikara Franjevačkog samostana fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića. Iako je ubojica Miralem Čengić, pripadnik tzv. Armije BiH iz Visokog, osuđen pa više puta pomilovan, nalogodavci ubojstva fojničkih fratara nikad nisu otkriveni.

“Povjesničar” Imamović trebao bi znati i da je “nekakav rat 90-ih”, kako ga zove, počeo kršenjem sporazuma sklopljenog uz posredovanje međunarodnih predstavnika, a koji je Fojnicu, kao posebnu “sanitetsku zonu”, trebao štititi od ratnih stradanja i razaranja.

Trebao bi znati i da je sporazum prekršen tako što su “nož u leđa” Hrvatima Fojnice zabili saveznici – bošnjački politički vrh i Armija BiH, piše Večernji list. Fojnicu su napali 2. srpnja 1993. i počeli s masovnim progonom Hrvata. Tim napadom brutalno je prekršen sporazum o Fojnici kao “sanitetskoj zoni” koji su sklopili zapovjednik postrojbi HVO-a u Fojnici Branko Stanić, zapovjednik A BiH Nihad Kamenjaš i francuski general Filip Morion, tadašnji zapovjednik UNPROFOR-a u BiH.

Progon i ubijanja

Osim 23 civila, među kojima su i gvardijan i vikar, u Fojnici je poginulo oko 100 pripadnika HVO-a, 300 ranjeno, a 50 Hrvata prošlo je kroz logore A BiH.

U spomen na sve poginule branitelje Hrvati su podigli spomenik uz cestu prema Franjevačkom samostanu jer drugu lokaciju nisu dobili. Javno se pogrdno izražavati o spomeniku, a zastavu konstitutivnoga naroda u BiH nazivati zločinačkom i agresorskom ne doprinosi izgradnji mira i suživota u Fojnici, mišljenja je Branko Stanić, jedan od potpisnika sporazuma.

Stanić je danas predsjedatelj OV-a Fojnice.

– Ovakvi izljevi mržnje prema simbolima hrvatskog naroda koji je doživio ogromna stradanja i progon nisu potrebni i ne doprinose vraćanju povjerenja i izgradnji budućnosti. To bi svi koji se odluče na ovakve videouratke pune govora mržnje i netrpeljivosti prema žrtvama i obilježjima konstitutivnoga naroda trebali znati. A ako se i odluče za to, onda bi ih mjerodavne institucije trebale primjereno kazniti – zaključuje Stanić.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vkfDLq6D-JI