Zastupnici HDZ-a BIH, SDA i SBB-a neće doći na sjednicu Zastupničkog doma parlamenta FBiH na kojoj bi se trebao razmatrati prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH koji su u parlamentarnu proceduru poslali SDP i DF, izjavio je za Dnevnik.ba Jozo Bagarić, predsjednik Kluba Hrvata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, za utorak su zastupnici SDP-a i DF-a sazvali sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se trebao razmatrati zakon o izbornim jedinicama u FBiH i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Ovim prijedlogom zakona klubovi navedenih stranaka predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Zastupničkog domu, a bio bi određen i broj i struktura izaslanika Doma naroda. SDP i DF zapravo pokušavaju zaobići presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio kako su domovi naroda upravo tijela za zaštitu prava konstitutivnih naroda, a ne teritorija. Prema tomu, u domovima naroda trebaju sjediti oni Hrvati koje je birao hrvatski narod, oni Bošnjaci koje je birao bošnjački narod, oni Srbi koje je birao srpski narod, a isto vrijedi i za Ostale.

To, naravno ne odgovara strankama tzv. bošnjačke ljevice, koje preko ovog zakonskog prijedloga žele zadržati mogućnost delegiranja „svojih“ Hrvata, Srba i Ostalih u Dom naroda FBiH te tako utjecati na uspostavu Vlade FBiH i to po principu po kojem je bila uspostavljenja platformaška Vlada FBiH.

U vezi predloženog zakona klubovi SDP-a i DF-a obavili su konzultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu i svi su, izuzev HDZ-a BiH, priopćila je Demokratska fronta, načelno podržali zakon kao korektno rješenje.

No, Bagarić veli kako na sjednicu neće doći ni zastupnici SDA i SBB-a.

„Mi se kao koalicija nećemo pojaviti na toj sjednici, a razlog je jednostavan: tu se radi o rušenju države. Uzima se mjerodavnost državi i prenosi se na Federaciju. K tomu, riječ je i o potpuno neustavnom prijedlogu zakona“, izjavio je Bagarić.

Dodao je i kako Hrvatima ovaj prijedlog zakona posebno ne odgovara jer se pokušava nekim neustavnim rješenjem ponovno omogućiti biranje bošnjacima podobnih Hrvata, kao i stvaranje nove platforme ili fenomena Komšić.

„Ipak, osnova svega je da je to neustavan prijedlog, iskrivljeno je tumačenje presude Ustavnoga suda BiH i mi u tim njihovim inicijativama jednostavno ne želimo sudjelovati. SDA, SBB i HDZ BiH, odnosno zastupnici HNS-a BiH, neće u tom sudjelovati, to je naš dogovor“, rekao je Bagarić.