Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, te obavljanje uslužnih djelatnosti, rekla je nakon današnje sjednice Stožera Repuplike Srpske za izvanredne situacije ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Riječ je o frizerskim i kozmetičkim salonima, a zabranjen je i rad bazenima, skijalištima, tržnim centrima, priređivačima igara na sreću i ustanova kulture kazališta, kina i slično. Naglašava da je riječ o mjestima gdje se skuplja veći broj ljudima.

“Mjere se donose na sedam dana. Pozivam građane da doprinesu sprečavanju širenja virusa”, poručila je Gašić, javlja BN.

Gašićeva ističe da ugostiteljski objekti za smještaj, mogu pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od 6 do 22 sati za svoje goste

“Dozvoljena je šalterska dostava i prodaja hrane i pića”, naglasila je Gašić.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, kaže da je određeni broj škola zahtijevao prebacivanje na online nastavu. Riječ je o 12 škola u Srpskoj.

“Predložili smo Stožeru da obustavimo kompletnu nastavu u svim osnovnim i srednjim školama, na sedam dana. Nastava će biti organizirana online. Situaciju ćemo dalje pratiti” rekla je Trivićeva.

Naglasila je da se na sedam dana u cijeloj Srpskoj zatvaraju i ustanove kulture.

“Apeliram na sve građane da sve uradimo, kako bi došlo do smanjenja širenja korona virusa”, poručila je Trivić.

Milovan Krčo, direktor Inspektorata RS, naglašava da su inspektori za dva dana obavili 1.042 kontrole poštivanja epidemioloških mjera.

“Utvrdili smo 68 slučajeva kršenja ovih mjera i izdali kazne u iznosu od 99.000 KM. U slučaju drastičnih mjera, objekti su zatvarani, a to se dogodilo u deset slučajeva”, rekao je Krčo.

Prema njegovim riječima, s obzirom na veliki broj kršenja mjera, one su morale biti pooštrene.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kaže da je povećan broj i pozitivnih i hospitaliziranih.

“Jedini način zaustavljanja širenja virusa je uvođenje restriktivnijih mjera. Da bismo zaustavili rast broja pacijenata, moramo zaustaviti broj novozaraženih. Svjesni smo da nijedna mjera nije popularna, ali trenutno ne postoji bolji način stabilizacije situacije pooštravanjem mjera i cijepljenjem”, kaže Zeljković.

Prema njegovim riječima, najveća koncentracija virusa je kod osoba između 30 i 65 godina.

“Mjere nisu popularne, ali trebaju biti efikasne. Pokazalo se da se dobar dio građana ne pridržava nošenja maske. Apeliramo na ljude da budu maksimalno odgovorni”, naglašava Zeljković.

Kaže da je jako bitno da se u ovom trenutku smanje okupljanja građana, a da ljudi maksimalno trebaju poštivati mjere.

“Za saniranje epidemiološke situacije zasigurno će nam trebati duže razdoblje”, poručio je Zeljković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj potrebno shvatiti na svim nivoima vlasti i da se poštuju sve mjere koje je donio Stožer za izvanredne situacije RS jer se samo tako može prekinuti ekspanzija širenja zaraze koronavirusom.

– Sami tim načinom možemo pokušati prekinuti ekspanziju širenja zaraze koja ugrožava živote, zaštititi zdravlje i spriječiti pritisak na zdravstveni sustav- izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

On je podsjetio da se medicinski radnici već godinu suočavaju s ovim problemom i da su premoreni, a da širenje epidemije predstavlja ozbiljan problem.

– Moj apel je da se poštuju mjere i da s poštivanjem mjera pokušamo da vidimo što će biti za sedam dana. Ako budemo uspješni u tome, to ćemo vratiti na prethodno stanje, ako ne produžit ćemo – rekao je Dodik.

hercegovina.info