Foto: KTA

Stalno vijeće Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak 10. lipnja 2024. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, održalo je svoju 37. sjednicu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su: biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, potpredsjednik BK BiH, i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, član ovog Vijeća, te generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Pošto su razmotrili izvješće o provedbi zaključaka 89. redovitog zasjedanja BK BiH, održanog 20. i 21. ožujka 2024. u Mostaru, biskupi su konstatirali da je većina zaključaka provedena te dali smjernice Tajništvu za one čija je provedba u tijeku. Također su se osvrnuli na pojedine zaključke donesene na XXVI. redovitom godišnjim zajedničkom zasjedanju Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, održanom 13. ožujka 2024. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu.

Članovi Stalnog vijeća dali su smjernice za proslavu Obiteljskog dana, u nedjelju 28. srpnja 2024., koji će započeti Misom uočnicom, u subotu 27. srpnja 2024. u 19 sati. Također su odredili sastav organizacijskog odbora za tu prigodu.

Biskupi su odlučili da će i ove godine sudjelovati na Euharistijskom slavlju na blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 2024. u istoimenoj crkvi u okviru zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Članovi Stalnoga vijeća razmotrili su važnije dopise naslovljene na Biskupsku konferenciju BiH, koji su pristigli nakon prošlog zasjedanja, i dali smjernice za njihovo rješavanje.

Biskupi su dogovorili dnevni red 90. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje će se održati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 16. i 17. srpnja 2024. Uoči radnog dijela zasjedanja biskupi će, u ponedjeljak 15. srpnja 2024. u 10 sati, slaviti Svetu misu na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale.

KTA