Na ovogodišnju speleološku školu prijavilo se 10 kandidata (8 muškaraca i 2 žene).

Petak 11.03.

Speleološka škola počela je predavanjem “Uvod u speleologiju”, koju je održao Domagoj Madunić. Nakon toga, ovogodišnje kandidate sa speleološkom opremom upoznao je Josip Marković.

Subota 12.03.

Hladni, ali sunačani jutarnji dan nije mogao pokvariti želju školaraca da prvi put u životu osjete kako izgleda speleološko “penjanje i spuštanje”. Već tradicionalno, školarci su svoje prve korake učili na stijeni u Mandinu selu. Sa oblačenjem opreme upoznao ih je Marino Vidović. Nakon toga je slijedilo spuštanje niz stijenu koje je većini jako dobro pošlo za rukom. Nakon spuštanja slijedilo je penjanje, te prelazak sidrišta. Svi kandidati su više puta prošli kružni poligon penjanja, prelaska sidrišta i spuštanja.

Želimo se zahvaliti i našem Miri Šumanoviću i njegovom bratu Slavku, koji su za kandidate napravili ručak za prste polizat.

Nedjelja 13.03.

Dan je počeo predavanjem “Geologija i geomorfologija krša i speleoloških objekata” koje je održao Domagoj Madunić i predavanje “Arheologija i paleontologija u speleološkim objektima” koje je održao Stipan Dilber. Nakon predavanja, slijedio je posjet špilji Dahni. Dahna nas je i ovaj put lijepo ugostila, te školarcima pokazala kako se jednostavno zaljubiti u speleologiju.

Provlačenje, blato i puzanje nisu predstavljali problem da se Dahna prijeđe uzduž i poprijeko, a ostaci špiljskog medvjede, te razne bube učinili su posjetu još zanimljivijom. Školarci su ostali puni dojmova, te im nije bilo nimalo žao što su se “isprljali”. Tako je uspješno završio Prvi vikend speleološke škole.

SD Mijatovi Dvori