Knjiga „Pozdrav iz Tomislavgrada“ je zapravo sabrano blago, sabrana ljepota kroz 120 godina.

U dvorani Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu večeras je promovirana monografija „Pozdrav iz Tomislavgrada“, dvojice autora, duvanjskoga gvardijana fra Sretana Ćurčića i velikoga kolekcionara Ivice Ćurkovića podrijetlom iz Stipanića kraj Tomislavgrada koji od najranijih dana pokazuje veliki interes prema starinama i arheologiji.

Spomenuta je monografija iščekivana i rado dočekana, nakon što je prije nekoliko mjeseci, kada je u prigodi obilježavanja Noći muzeja u našem gradu otvorena izložba “Županjac, Duvno, Tomislavgrad na starim razglednicama” najavljen skori tisak knjige sa starim razglednicama našega grada. Potvrđuje to i činjenica da je franjevačka dvorana večeras bila dupkom ispunjena.

Fra Sretan je u svome govoru kazao da ova knjiga nadilazi granice nacionalnoga i religijskoga te da u pravome smislu predstavlja kulturu kao i da se mnogo veće sredine i gradovi ne mogu pohvaliti ovakvom knjigom. Podsjetio je i na motive prve razglednice iz Tomislavgrada.

– Mnogi smo danas ogorčeni i često kukamo i čujemo kako ovdje nema života. Jedan od mogućih odgovora opstanka na ovim prostorima možda se krije na prvoj razglednici koja je izdana 1897. i ta prva razglednica doživjela je tri izdanja. Koji su motivi na toj razglednici? To su: ljekarna, hotel i lov (turizam). Znači, obiteljsko gospodarstvo – ono što mi trebamo činiti i činimo, i turizam kojeg nam je Bog podario, jedni su od mogućnosti razvoja našega kraja. Svijetu nedostaje čuda. Duvnu ne nedostaje ljepota, ali nam nedostaje divljenja i čuđenja. Knjiga „Pozdrav iz Tomislavgrada“ je zapravo sabrano blago, sabrana ljepota kroz 120 godina, kazao je između ostaloga fra Sretan Ćurčić zahvalivši svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svijetlo dana.

Uz autore, o knjizi je govorila i prof. Snježana Redžepagić koja je ovu knjigu predstavila kroz priču duvanjskoga novinara Stipe Ćurčića Ćipe „Pozdrav iz Duvna u deset sličica“, a koja je također uvrštena u ovu knjigu.

– Da biste me bolje razumjeli, bit ću potpuno iskren. Razglednica se prvo mora dobro opipati, zatim pomno pomirisati, pa staviti na uho i tek onda pogledati s onoliko vida koliko ti je ostalo, navodi se u sličici četvrtoj ove priče.

Kao što je napisano na stranicama rečene knjige, njezina građa se sastoji od dopisnica, markica i razglednica izdanih u protekle 122 godine. Iako su prethodno razasute po svijetu, dugogodišnjim su prikupljanjem najprije predstavljene na izložbi upriličenoj 1. veljače 2019. prigodom Noći muzeja u galeriji franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, a sada i kroz ovu knjigu.

Ove se godine obilježava 150 godina od izdanja prve službene dopisnice u Beču, 140 godina od otvaranja prvih stabilnih vojni pošti u Bosni i Hercegovini te 120 godina od najranijih datiranih razglednica Tomislavgrada, tadašnjeg Županjca. Knjiga donosi dva ilustrirana priloga s prenesenim tekstovima suvremenih izdanja u Tomislavgradu: prilog Zbornika za narodni život i običaje južnih Slavena pod naslovom „Duvno (Županjac)“ autora Stojana Rubića i o. fra. Anđela Nuića iz 1899.  te prilog revije Svijet izdan 31. listopada 1931. pod naslovom „Spomen crkva u Duvnu“ autora Kasima Gujića.

Na koncu dodajmo da je  promociju monografije Pozdrav iz Tomislavgrada svojim nastupom na gitari uljepšao novinar Radija Tomislavgrad Stipe Ćurčić Ćipa koji je ovom prigodom otpjevao i odsvirao nekoliko skladbi.

Podsjećamo i da je promocija spomenute knjige sastavni dio ovogodišnje manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića.

Tomislavcity