Na prvoj međunarodnoj olimpijadi mentalne aritmetike koja se ove godine održala u Mostaru i koja je okupila više stotina natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine škola iz Posušja osvojila je prvo mjesto po ukupnom broju medalja što je fantastičan rezultat s obzirom na činjenicu da su joj konkurencija na natjecanju bile škola koje se već godinama bave ovom drevnom japanskom vještinom.

Nevjerojatna je činjenica kako su Posušani u kategoriji mentalnog računanja kategorije C odnijeli prva 3 mjesta. Voditeljica ove grupe u Posušju je prof. matematike i informatike Ana Bešlić koja je i u županijskim natjecanjima iz matematike u dosadašnjim natjecanjima imala prvake. Očito je kako se radi o odličnom pristupu i načinu rada sa učenicima koji su sada podigli posušku školu na jedno zavidno mjesto u svijetu mentalne aritmetike.

“Ovo je nevjerojatno, imamo odličnu generaciju i nadali smo se dobrim rezultatima, ali da ćemo osvojiti prvo mjesto, zaista, ne! Imamo djece koja su započela u rujnu, ali i onih koji su počeli u siječnju. Sve funkcionira odlično, djeca brzo uče, što su pokazali i današnji rezultati. Ovo je bila prva olimpijada, sigurna sam da će iduće godine ići i na višu razinu, tako da očekujemo još veći broj djece”, izjavila je ovim povodom za naš radio voditeljica centra Superznalac u Posušju i Grudama prof. Ana Bešlić.

Mentalna aritmetika je vještina računanja drevnom računaljkom koja se zove abakus i kojom djeca mogu računati velike nizove brojeva zamišljajući abakus u glavi.

 

Benefiti ovakog načina rada: poboljšanje koncentracije, logike, memorije, brzo računanje, a samim time i povećanje samopouzdanja, važni su za pravilan razvoj djeteta.

posusje.net