Lav/Leao - duvanjski tornjak čuva koze u domovini Cristiana Ronalda

Planine okolo Duvanjskog Polja zajedno s Ramom i Kupresom su poznate po izvornim pastirskim psima – tornjacima. A dobar glas se daleko čuje…

Tako je Samir Muratagić iz Sanskog Mosta prije 11 godina nabavio tornjaka Ronija u Marka Kurevije iz Tubolje te ga je odveo kod suprugine obitelji u Portugal gdje čuva veliko stado koza. Budući da se Rony dobro pokazao kao zaštitnik stada, ali je zašao u godine, drugoga tornjaka je potražio opet u Tomislavgradu kod Tadije Ljubičića iz Prisoja. Štenac Lav iliti Liao kako ga zovu u Portugalu izrastao je u krasnoga psa ,”ters” naravi.

Stari Rony Marka Kurevije

Kako se farma punice od Bosanca Samira nalazi u ruralnoj zoni gdje su aktivisti Greenpeacea EU sredstvima namaknuli i nastanili nekoliko čopora vukova iz drugih dijelova Europe, uz domicilne iberske, čudom su se čudili gdje je jedan čopor nestao i zašto se povukao prema Sierra Estrella gorju. Pokrenuta je istraga uz sudjelovanje brojnih veterinara, znanstvenika ali i portugalske televizije. Pod povećalo su uzeli i dva “Duvnjaka” mladoga Liaoa i staroga Ronyja. Veterinari su bili začuđeni vučjim dlakama u izmetu dvoipolgodišnjega Liaoa!

Lav/Leao – duvanjski tornjak čuva koze u domovini Cristiana Ronalda

Vlasnicima farme koza bilo je čudno što psi imaju stalno nove ožiljke. U Portugalu postoje i domaće pasmine pasa čuvara stada, ali se nisu pokazali sposobni i hrabri kao duvanjski tornjaci.

Sanjanin Samir Muratagić je prezadovoljan šarovima, starim Kurevijinim Ronijem i Lavom – sinom znamenitoga multi šampiona iz Prisoja, Cezara Mede.

Tadija Ljubičić/Tomislavcity

Foto: Samir Muratagić