Foto: R.K./Tomislavcity

Rajčica i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetočine koje napadaju rajčicu, jača otpornost na biljne bolesti i povećava urod rajčice.

Pored svake sadnice rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na rajčicu djeluje kao prirodna zaštita i pospješuje njegov rod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar susjed rajčici je i bijeli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored rajčice dobro je saditi i niski grah jer mahunarke fiksiraju azot u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi pored rajčice jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga. Mrkva povoljno djeluje na rajčicu, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje.

Ono što nikako ne biste trebali posaditi do rajčice je krumpir, krastavac i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice.

Rajčica je podložna i sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva svojstva iz zemlje.

Ispod rajčice dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, rotkvu, špinat, peršin ili kupusnjače – tako se ujedno i bolje iskorištava prostor oko rajčice koji rastu u visinu, prenosi “Krstarica“.