Nije bitno da smo svi SDA, bitno je da neko radi dobar posao, kazao je premijer Konaković krajem srpnja prošle godine govoreći o smjeni tadašnje uprave sarajevskog Vodovoda i kanalizacije (ViK).

Nakon toga, na čelo ovog javnog poduzeća imenovana je “stručna” i “nestranačka” direktorica Azra Muzur, kadar SDA. Primarni cilj nove Uprave VIK-a je borba s gubicima vode, kazat će Azra Muzur. Kako bi ispunila zadane ciljeve premijera Konakovića i riješila problem vodosnadbjevanja u Sarajevu odlučila je krenuti stopama svog prethodnika, piše zurnal.info.

Tri mjeseca kasnije direktorica Muzur izvještava premijera: Kako bi poduzeće moglo odgovoriti postavljenim zadacima i ciljevima definirana je specifikacija kontrolno-mjerne i ispitne opreme za smanjenje neprihodovane vode koju poduzeće treba posjedovati. Raspisan je javni natječaj a nakon e-aukcije dana je preporuka poduzeću za potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem – firmom Bihexo (u vlasništvu Mirsada Berberovića, zeta Bakira Izetbegovića). Potpisivanje ugovora očekuje se nakon isteka žalbenog roka odnosno do kraja siječnja, navela je, između ostalog, direktorica Muzur u svom izvještaju premijeru Konakoviću. Tender za nabavku nove opreme za mjerenje i detekciju kvarova, vrijedan je 702.000 KM.

Tender za nabavku vodovodne armature za mrežu vrijedan milijun maraka raspisan je početkom rujna prošle godine. Tender je raspisala stara a posao dodijelila nova uprava. Pristigle su dvije ponude: firme Bihexo i Vodoskoka iz Tomislavgrada. Ponudu firme Vodoskok iz Tomislavgrada VIK je odbacio ocjenivši je neprihvatljivom. Jedina preostala ponuda u vrijednosti 823.405 KM bila je firme Bihexo.

Tako je u ovoj godini Bihexo od nove uprave dobio poslove vrijedne 1,5 milijuna maraka. Dodatno, nova uprava dala je svoj potpis na ugovore za poslove koje je Bihexo ranije dobio od stare uprave. Na osnovu takvog aranžmana za samo dva dana u siječnju ove godine Bihexo je od VIK-a dobio 670.000 KM, naravno bez PDV-a.

U prethodnim godinama firma Bihexo bila je glavni dobavljač cijevi za sarajevski vodovod. Samo u mandatu SDA-ovog “beznadležnog” kantonalnog premijera Elmedina Konakovića firma Izetbegovićevog zeta od Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija dobila je ugovore vrijedne 7,5 milijuna maraka, o čemu je Žurnal već ranije pisao.

Novi tender za nabavku cijevi za Vodovod vrijedan dva milijuna maraka objavljen je krajem rujna prošle godine, najpovoljniji ponuđač još uvijek nije objavljen.

Hoće li će na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača uticjecaj imati ostavka premijera Konakovića na sve stranačke funkcije u SDA ostaje za vidjeti?

zurnal.info

Foto: depo.ba