Općinski Stožer civilne zaštite i služba za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad objavili su upute građanima nakon najavljenih vremenskih nepogoda. Prema meteorološkim prognozama za idući tjedan za području općine Tomislavgrad najavljene su vrlo niske temperature koje ne možemo spriječiti, ali pravilnim pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti.

Postupak u slučaju jake zime i niskih temperatura:

– Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.
– Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.

– Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.

– U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte ne smrzavajuću tekućinu.
Postupak u slučaju snijega i poledice:
– Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.
– Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga pijeskom.
– Ako kraj Vas stanuju starije i nemoćne osobe obiđite ih, te im pomognite
– Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
– Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.
– Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
– Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.
Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!
– Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).
– Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
– Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 121 Civilnu zaštitu, 122 Policiju, 123 Vatrogasci i 124 Hitnu pomoć s kojih će se usklađivati pružanje potrebne pomoći, navodi se u priopćenju iz tomislavgradske općine.