U Tomislavgradu je odigrana zatvorena pretpremijera mjuzikla „Kralj lavova“ u izvedbi Amaterskog gradskog kazališta Tomislavgrad i Tomislavgradskih mališana. Tim povodom razgovarali smo s profesoricom Zrinkom Lukač, voditeljicom ovoga projekta.

Prije svega, u ime uredništva portala čestitam Vam na ovom dostignuću. Nije mala stvar „donijeti“ mjuzikl u Tomislavgrad. Kakvi su bili prvi dojmovi nakon zatvorene pretpremijere, a kakvi su sada, tjedan dana poslije?

– Hvala na čestitkama. Prvi dojmovi su bili više nego dobri. Još smo uvijek pod tim dojmom tako da ni oduševljenje nije splasnulo.

Zatvorena pretpremijera bila je pred stotinjak gledatelja. Zašto ste se odlučili za malobrojnu publiku, s obzirom na to da naši sugrađani iščekuju nešto novo vidjeti?

– Ova izvedba bila je namijenjena isključivo roditeljima naših malih glumaca kako bi oni vidjeli što su njihova djeca radila tijekom naših glumačkih proba, a nama je poslužila kao orijentacijski primjer za premijeru. Trebalo je skupiti hrabrosti i stati pred publiku, jer znamo da je najteže nastupati pred domaćom publikom.

Koliko je djece, a koliko organizatora sudjelovalo u cijelom projektu?

– Na samom mjuziklu radilo je više od 40 osoba i moram priznati da je organizacijski vrlo težko koordinirati toliki broj ljudi od kojih je njih 30 na sceni, a mi ostali opskrbljujemo sve ostalo što je potrebno. Mjuzikl je produkcijski košmar i najskuplji kazališni proizvod koji mi radimo s malim sredstvima uz veliku želju za uspjehom.

Tko je organizator projekta i tko je još pomogao?

– Okupili smo se za ovaj projekt a da pritom nismo imali prethodni budžet. Recept je bio: puno ljubavi, volje i dobre organizacije. Budući da Amatersko kazalište i Tomislavgradski mališani djeluju pri tomislavgradskom Kulturno-informativnom centru, u realizaciji nam je pomogla Danijela Papić, ravnateljica KIC-a, koja se odmah nakon našega prvog sastanka dala u pisanje projekta kako bismo ostvarili svoj cilj. Uz to su nam financijski pomogli Federalno ministarstvo kulture, Fondacija za scenske umjetnosti, županijsko ministarstvo kulture te Općina Tomislavgrad. Veliku zahvalnost dugujem djeci koja su redovito dolazila na probe i marljivo radila, pogotovo zadnja dva tjedna prije pretpremijere. Moram zahvaliti i svom timu suradnika koji su također zauzeti svojim poslovnim obvezama, a bili su na raspolaganju u svako doba.

To su ovim redom:

Džoana Perković – koreografkinja

Ante Braovac – scenografija/kostimografija

Ilija Jurčević – scenografija

Ana Ivančić – šminkerica

B&I- frizura

Razija Kokanović – kostimografija

Filip Perković i Domagoj Jerlagić – tehnika

Zdenka Zrno – govor

Ivona Baković – gluma i scenski pokret

Srećom, imali smo podršku sponzora – Lovley Bags i A&S Gifiks d.o.o.

Na raspolaganju je bio i Radio Tomislavgrad u čijem smo studiju snimili sve vokale za pjesme koje su u mjuziklu izvođene. Veliko hvala i radijskoj voditeljici Mariji Letici koja je snimila naraciju za mjuzikl i Filipu Perkoviću koji potpisuje studijske aranžmane.

Koliko dugo je trajala priprema mjuzikla i je li bila zahtjevna?

– Ja sam ponajprije profesorica i radim u glazbenoj školi i do sad je moj posao bio samo učiti djecu svirati klavir i pjevati, a svi moji suradnici imaju svoje poslove i zanimacije. Ovo mi je bio prvi veliki posao i najveći izazov. Morala sam biti odgovorna za stotinu detalja koji čine ovakvu vrstu predstave. Pravi izazov bio je uspješno držati ravnotežu između moga posla i moje uloge kao majke i supruge. Pripreme su trajale šest mjeseci.

Kao i u svakom poslu, tako i ovdje, postoje usponi i padovi. Kako ste se nosili s tim i što je bilo ono što vas je vuklo naprijed?

– Naš je cilj pokazati da se u Tomislavgradu mogu raditi najzahtjevniji projekti koji uključuju glumu, glazbu i ples. Želimo da tomislavgradska publika dugoročno može konzumirati ovakve i sve ostale kazališne poslastice i kulturno rasti i na ovaj način, kao što se može u većim sredinama.

Sigurno ste ponosni na, usudim se reći, “svoju” djecu. Kako gledate na to da bi baš iz ove skupine mogao stasati neki novi glumac ili umjetnik?

– Moram reći da u ovoj našoj velikoj družini Amaterskog kazališta i Tomislavgradskih mališana ima puno talentiranih, a sami pokazatelj toga je i naša Ivona Baković, studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je svoje prve kazališne korake napravila u Tomislavgradu. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme poslati još nekoga tim putem.

Kada možemo očekivati premijerno izvođenje mjuzikla, spremate li nešto novo i pripremate li se možda za neko natjecanje?

– Velika nam je želja da mjuzikl vidi što više ljudi, ali čekamo završetak radova u našoj kinodvorani. Voljeli bismo putovati s ovom predstavom i to nam je cilj, kao i natjecanja na koja ćemo se prijaviti. Naša djeca – glumci, plesači i članovi Amaterskog kazališta sada su na zasluženome odmoru. Okupljamo se početkom sljedećega mjeseca. Trenutno je u pripremi izrada proširenoga scenarija za mjuzikl Annie koji rade Tomislavgradski mališani, kao i mjuzikl Čarobnjak iz Oza. U pripremi je i kazališna predstava Gospođa ministarka. Nadamo se da će Duvnjaci imati što pogledati čim obnovljeno kino otvori svoja vrata.

 

Tomislavcity

Foto/Video: Studio Perić

 

https://www.youtube.com/watch?v=Zl5Eq1KsbsY