Izvješće o muci i smrti Isusovoj zauzima kod svih evanđelista najviše prostora. To nas odmah upućuje na pomnije čitanje i promišljanje o svemu što se dogodilo našem Spasitelju. Izvještaji su sa stilskog stajališta vrlo dramatično napisani, a ta dramatičnost sukladna je onome što se stvarno dogodilo na Veliki petak u Jeruzalemu. Suđenje Isusu trajalo je vrlo kratko, od Velikog utorka do Velikog petka kad je izvršena kazna, a ona je glasila: razapinjanje na križ. Osuđeni Isus morao je svoj križ nositi kroz grad i do brda Golgote.

Kakav je bio scenarij na ulici i tim putem do brda razapinjanja, možemo samo zamisliti. Sve je to bilo spontano, mase su se raspojasale, razurlale, vikale su: Barabu pusti, a Isusa raspni! I tako je to trajalo sve do vrha Golgote. Isus je nosio svoj križ, pod njim padao. Križ mu je pomogao nositi Šimun Cirenac, čovjek nepoznat, ali najednom postade poznat, jedna od glavnih osoba u cijelom ovome okrutnom kažnjavanju. O njemu se i danas pripovijeda kad god se govori o Isusovoj žrtvi na križu. Govori se čak s ushitom: O blaženog li Šimuna koji je imao priliku nositi Isusov križ! I mi se donekle poistovjećujemo s ovim Šimunom i govorimo da bismo rado ponijeli Isusov križ. Isus nas potiče da svatko od nas nosi svoj križ i ide za njim.

Rimski vojnici Isusa su bičevali posebnim bičevima, zatim je okrunjen trnovom krunom i bio izrugivan kao kralj židovski. Na križ su ga pribili čavlima, a potom uzdigli križ uvis. Isusovo tijelo je visjelo o čavlima i krvarilo, a krv se miješala sa znojem. I u takvim mukama on je izdahnuo na križu ne s riječima osvete i mržnje nego s molitvom i vapajem da im Bog oprosti jer ne znaju što čine. Molio je i psalam za vrijeme svojih muka na križu.

I konačno je izdahnuo, umro Bogočovjek Isus na križu. Tad se dogodio potres i sve one posljedice koje evanđelist opisuje. Pod križem je stajala njegova majka Marija i sv. Ivan, a ostali apostoli bili su zabrinuti i negdje drugdje. Juda je nestao u noći jer je izdao nevinu krv. Josip Arimatejac, koji je od Pilata zaiskao tijelo Raspetoga i položio ga u novi grob. Iz tog groba Isus će ustati trećega dana ujutro. Pobijedio je sve te mračne sile zla koje su ga razapele. I nama ostavio prostor ljubavi i slobode, a do toga se dolazi po križu.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity