Direktor Parka prirode “Blidinje” Zdravko Kutle u razgovoru za Fenu kazao je kako zimska sezona na Blidinju protječe dobro, no ističe kako su još veća očekivanja vezana za ljetno razdoblje s obzirom na veliki pomak u turističkoj ponudi.

Naveo je kako se u suradnji s međunarodnim organizacijama planiraju ljetne biciklističke i konjske utrke, zatim otvaranje info pulta u slamarici, kao i otvaranje trgovine s domaćim proizvodima.

”U tijeku su pripreme da Blidinje budu ljetna destinacija koja će pružati i usluge zdravstvenog turizma. Namjeravamo napraviti antialergijski program za djecu koja pate od alergija”, istaknuo je Kutle.

Po njegovim riječima, vikendom se teško može naći slobodno mjesto u “Hajdučkim vrletima” na Blidinju, ako ga ranije niste rezervirali, što je velika promjena u odnosu na prije, a tomu su doprinijele međunarodne organizacije brendiranjem Dinarida, pa tako i Blidinja.

Na pitanje jesu li se riješili problemi financiranja Parka prirode “Blidinje”, Kutle navodi kako taj problem i dalje postoji.

”Osnivači Parka prirode Blidinje su tri županije, i to Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska, a mi od naših osnivača dobivamo vrlo malo novca.

Od HNŽ-a dobijemo 4.600 maraka mjesečno, od ŽZH i HBŽ-a ništa”, kazao je Kutle, dodavši kako su zbog toga primorani “krpati se” kroz projekte međunarodnih organizacija za razvoj Blidinja.

Naglasio je kako je veliki pomak napravljen po pitanju starih dugova.

”Od federalne vlade dobili smo 180.000 maraka za neplaćene doprinose, a ostale dugove smo riješili prodajom restorana. Jedino nam još ostaje neplaćena struja iz 2010. godine i jedna pozajmica od 250.000 maraka, koja je došla preko Vrhovnog suda, i to nam je još kost u grlu”, pojasnio je Kutle.

Na pitanje je li Park prirode “Blidinje” ugrožen zbog slabog dotoka financijskih sredstava, Kulte navodi kako se radi na novom zakonu o Parku prirode Blidinje prema kojem bi vlasnici vikendica bili obvezni plaćati određeni mjesečni iznos čime bi se riješio problem financiranja Parka prirode, čišćenje snijega, vatrogasne zaštite i odvoza smeća.

Kutle je ocijenio kako Park prirode “Blidinje” ima budućnost ako se usvoji spomenuti zakon. 

Vezano za prometnu povezanost, Kutle je kazao kako će se u proljeće asfaltirati 1.200 metara od Tomislavgrada prema Blidinju.

”Bio je dogovor da se napravi cesta i iz pravca Mostara, tako da mislim da makadama neće biti”, istaknuo je Kutle.

Kao novitet na Blidinju Kutle je istaknuo trajnu policijsku postaju koja će se nalaziti u bivšoj kućici HVO-a, te da će se u postaji izmjenjivati policajci iz tri županije (Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske).

”Doći će do normalnog funkcioniranja reda i onda ne bi trebalo biti obijanja vikendica i krivolova. To je sve pomak prema onom da Blidinje postane sustav, a ne da ovisi od jednog čovjeka”, kazao je Kutle. 

bljesak.info