“Mjesecima sam tražio neki mali znak koji bi me odveo u blizinu palog aviona u drugom svjetskom ratu. Zaboravljena priča koja će od ovog momenta itekako oživjeti”, naveo je u videu objavljenom na svome Youtube kanalu Dženad Džino, planinar i fotograf. Pri traženju izgubljenog zrakoplova pomogla su mu i dvojica Duvnjaka: Krešo i Manje, kojima upućuje veliku zahvalu.

Dakle o čemu se radi?

Prema engleskim izvorima, na području bivše Jugoslavije za vrijeme II. svjetskog rata nestala su 4 borbena zrakoplova marke Wellington.

U dokumentima iz 1944. godine tadašnje NDH, u jednom dnevnom izvještaju, od 30.7.1944. godine stoji da je:

Na planini Čvrsnici pronađen 1 neprijateljski zrakopov koji se tu srušio prije više vremena. U njemu je nađeno 5 mrtvih članova posad u raspadanju.”

Dakle, prema engleskim izvorima, na području bivše Jugoslavije za vrijeme II. svjetskog rata nestala su 4 borbena zrakoplova marke Wellington, a samo jedan od 4 koji se vodi nestalim imao je 5 članova posade.

Prema istraživanju Dženada Džine, avion Wellington koji se vodi kao nestao s 5 članova posade letio je 16.7.1944. preko Bosne i Hercegovine i imao je zadatak bombardirati rafineriju ulja u Smederevu. I nije se vratio s toga borbenog zadatka. Zrakoplov je vjerojatno udario u stijene na Čvrsnici jer je svih 5 članova posade tu pronađeno.

O svemu su obaviješteni: britansko veleposlanstvo u BiH i Policijska uprava Posušje koja je provela istragu.

U nastavku pogledajte priču RAF Wellington Dženada Džine: