četvrtakna Uzašašće, 10. svibnja 2018. godine misa i blagoslov polja bit će na groblju na Vučkovinama. Misu će predslaviti i novoizgrađenu kapelicu blagosloviti naš mjesni biskup mons. Ratko Perić. Posebna je to čast za sve stanovnike podljubuških sela, osobito za mještane Mokronoga, Luga i Kuka koji se kopaju na ovome groblju. Naime, biskup Perić će novoizgrađenu kapelicu posvetiti u čast blaženog Ivana Merza, upravo na 10. svibnja, na dan koji se slavi kao spomendan njegove smrti.

Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958. god; a od 1986. god. nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca, a Papa Ivan Pavao II. na svečanoj misi na Petrićevcu u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. godine, blaženim je proglasio slugu Božjega Ivana Merza.

Kako bi dolazak biskupa dočekali spremni i kako dolikuje, 50-ak mještana sela Morkronoge, Lug i Kuk tijekom današnjeg dana uredili su pristupne ceste do groblja, očistili oko groblja i grobova, te uredili plato oko nove kapelice. Naime, kako je sav raspoloživi prostor u starom groblju bio iskorišten, prije dvije godine mještani navedenih sela odlučili su proširiti groblje i napraviti novu kapelicu, pošto je i stara kapelica bila nagrižena zubom vremena i prilično oštećena.

Sudjelovanjem najvećeg broja mještana prikupljene je potreban novac te se pristupilo proširenju groblja i izgradnji nove kapelice. Na novom dijelu groblja već je urađeno i 20-ak novih grobnica, srušen je zid prema starom dijelu, te je ovo najstarije duvanjsko groblje dobilo novi oblik. Novoizgrađena kapelica izdigla se na vrh Duvanjskog polja i svojom jednostavnošću, čistoćom i bjelinom zrači i povezuje časnu duvanjsku prošlost i sadašnjost. Da i stara kapelica ne bi podlegla zubu vremena pobrinuli su se Ivan Stanić Švabo i Miro Protuđer, mještani Luga koji su u vlastitoj režiji staru kapelicu renovirali, zaštitili i za buduća vremena svome narodu ostavili.

Ovo ujedno neka bude i poziv svima Duvnjacima, posebno onima čiji potomci počivaju u miru na ovome groblju, da na Uzašašće, 10. svibnja ove godine dođu na groblje na Vučkovine te u misnom slavlju molitvom i pokorom sudjeluju i tako još jednom mole za spas duša svojih pokojnih ali i za svoje spasenje. Vaš dolazak bit će i nagrada svim ovim divnim ljudima podljubuških sela Mokronoga, Luga i Kuka, koji svojim trudom urediše groblje, ali i napraviše kapelicu koju će, evo, i biskup mons. Ratko Perić posvetiti u čast našega blaženika, blaženog Ivana Merza.

 

Tomislavcity

Više fotografija s današnjeg uređenja groblja pogledajte u galeriji.